I denna bok kommer unga män som är uppvuxna med hedersnormer till tals.
De är dagens bröder och morgondagens äkta män och pappor. Vad vet vi egentligen om dem? Är de förtryckare eller offer?
”I hederns skugga” är baserad på intervjuer med tio unga män i åldern 15 till 23 år, som har sina rötter i olika länder men är födda eller uppvuxna i Sverige.
De berättar om vilka krav och förväntningar deras familjer har på dem.
Boken är en utmärkt utgångspunkt för diskussioner med unga kring dessa teman och innehåller många tips och metoder för hur man kan arbeta förebyggande med ungdomar i grupp. Den sätter hederstänkandet i ett sammanhang ochförsöker skapa förståelse för varför det ser ut som det gör.
Författaren Dilek Baladiz är socionom och har sina rötter i Turkiet. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med hedersrelaterad problematik och är ofta anlitad som föreläsare inom området.
Jag tyckte att boken var intressant att läsa just eftersom man så sällan får höra killarnas perspektiv.Hur många av dem fakriskt inte vet vilken ben de ska stå på. Jag kan tänka mig att det här kan användas som diskussionsunderlag för lite äldr elever. Kanske från 12-årsåldern.
Boken borde iallafall läsas av fler lärare och andra vuxna som är kontakt med barn och ungdomar. Jag tycket det var speciellt intressant att läsa om den finsk-romske killen och hans upplevelser och tankar. Det var något jag inte reflekterat så mycket över innan.
[…] I hederns skugga – de unga männens perspektiv – Dilek Baladiz 23/3 160s (bibliotek) […]
[…] I hederns skugga – de unga männens perspektiv – Dilek Baladiz […]