Barn av sin stad

Barn av sin stad är den andra boken i romanserien Stad.

På Söder bor Lotten Nilsson, änka efter hamnarbetaren Henning, och hennes barn. Deras Stockholm är en stad i våldsam utveckling under dessa år mot förra seklets slut. Men vägen till ett bättre liv för alla är ännu lång. För den lilla dottern Emelie, som får slita i fabrik för att bidra till försörjningen, gäller helt andra villkor än för sonen August, adopterad i en förmögen grosshandlarfamilj.

Den tar vid där Mina drömmars stad slutade och handlar om Lotten Nilsson, änka efter hamnarbetaren Henning, och hennes barn. Hennes äldsta son  August kommer fortfarande hem på besök till sin mamma och syskonen men de glider ifrån varandra mer och mer.
Emilie arbetar på Melinders Tekniska fabrik med att paketera tvålar. Hon har en timmes gångväg till och från arbetet och arbetar mellan klockan 06.00 till 19:00 för tre kronor i veckan.  Det är ett hårt liv men det finns ljuspunkter, som vänskapen med Tummen och hans familj och att de har tak över huvudet och arbeten.
Boken utspelar sig mellan 1880-1900 så vi får se syskonen Nilsson växa upp. Det är hjärtskäranade att läsa om Lottens död och lillpojken Olofs klen hälsa.

Jag tycker om att författaren väver in historiens förändringar i berättelsen och i det vardagliga. Det var intressant med alla beskrivningar av förändringarna av stadsmiljöerna i Stockholm och Stockholmsutställningen 1897  där Emily fick arbeta. Emilie är verkligen en favorit. Hon är så stark och kämpar för sin familj. Lillasystern Gertrud känns mest egoistisk men hon hade väl sitt sätt för att klara av livet och sin familj. Olof blir aldrig en favorit heller. Honom tycker jag bara synd om.

Jag gav boken fem stjärnor på Goodreads och fortsatte med att läsa hela serien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *