Babel

1828. Koleran rasar när professor Lovell dyker upp i Kanton, Kina och tar med en föräldralös pojke till England. Han får namnet Robin Swift och ska utbildas i döda och levande språk samt lära sig att bli en gentleman. Målet är en studieplats vid Babel i Oxford, ett ledande centrum för översättning och magisk silverbearbetning.

Babel samlar studenter från hela världen. Här laddas silverplattor med egenskaper som botar sjukdomar, renar vatten och underlättar uppförandet av järnvägar och broar. För Robin är det en plats tillägnad kunskap. Tills han inser att Babels silver är en förutsättning för britternas världsherravälde och måste välja sida. Men kan en student utmana ett imperium?

Jag blev imponerad över världsbygget i romanen. Hur britternas världsherravälde hade möjliggjorts av silver. Jag tyckte också om att läsa hur Robin Swift studerade på Bael och fick vänner i Ramy, Victoire och Letty. Även om Lettys vänskap kanske inte var så mycket att ha. Det var också intressant när Robin träffar Griffin och han får med honom i motståndsgruppen Hermes.

Det är en mycket politisk fantasy och det gillade jag. Men av någon anledning tappade jag lite intresse för boken ungefär i mitten. Det belv för mycket av samma sak. Eller så berodde det på att jag läste den under för lång tid, 26 dagar, Det blev nog för upphackat.

Jag har tidigare läst Yellowface av R.F. Kuang och vill gärna läsa mer av henne. Babel fick 3,5 stjärnor på Storygraph.

2 thoughts on “Babel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *