Små krig

Små krig. Det låter som om det inte handlar om något riktigt krig, men ack vad titeln bedrar. Hela boken är fylld av ångest och rädsla. De första sidorna av boken hade jag lite svårt att ta mig genom. Det kan bero på at jag inte läst så koncentrerat den sista tiden. Men sedan läste jag i full fart.  I like it a lot!

Clara reser med sina små tvillingdöttrar till Cypern där hennes man Hal är major på en militärbas. Clara och Hal är fortfarande förälskade och kan prata med varandra om allt. Men tillvaron på Cypern blir inte alls som de tänkt sig. Hal är med om militäroperationer som är hårda och ofta blodiga.Han är fortfarande stolt över sitt land och sina soldaters arbete. . Men han förändras undan för undan. I sin iver att skydda Clara slutar han att berätta saker för henne.
När han är med i en militäroperation där han blir tvungen att döda flera gerillamedelmmar så slår det runt i huvet på honom. Han vill ha Claras närhet men hon är helt slut efter att ensam ha tagit hand om tvillingarna som fått mässlingen. Det slutar med att han praktiskt taget våldtar henne.
  Men allt börjar förvärras ytterligare när några av de andra soldaterna dödar en man och vådltar några cypriotiska kvinnor. Hal gör det ända rätta och tar saken till domstol, men väl där ändrar tolken (som var den som berättade historien för Hal), sin historia. När han forskar vidare i det visar det sig att en överste mer eller mindre har tvingat honom till det. Hal börjar att förlora tron på det han gör och avskärmar sig ytterligare från Clara. Clara känner sig mer och mer sviken. Tillråga på allt  så upptäcker hon att hon är gravid igen.

Boken utspelar sig 1956 mitt under det grekiska befrielserörelsens gerillakrig mot England.

0 thoughts on “Små krig

  1. […] Små krig – Sadie Jones Possibly related posts: (automatically generated)Recension […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *