Elegant crime

Det är vad Denise Rudberg kallar sin nya genre. Ett litet snedsprång är den första boken i en tänkt serie.  Det är frågan om kriminalhistorier som utspelar sig i överklassmiljö, med uttråkade hemmafruar och  exklusiva vanor. 
Vi möter Marianne Jidoff en 55-årig nybliven änka. Hon har varit tjänstledig de senaste åren för att ta  hand om sin cancersjuke make Hans. Men nu övertalas hon att komma tillbaka till sitt arbete som åklagarsekreterare för att ingå i en hemlig grupp som ska utreda speciellt känsliga brott. Det är nämligen så att det finns läckor.. I denna grupp ingår också Torsten Ehn, en relativt nyskild utredare vid Rikskriminalen  och Augustin Madrid, en ny polisassistent alltid iklädd skräddarsydda kläder.

Deras första uppdrag blir att utreda ett dödsfall som först ser ut att vara en smitningsolycka. Men det visar sig att offret, Christopher Turin,  blev påkörd och sedan överbackad 2 ggr! När de startar utedeningen visar det sig att Turins änka hade ett förhållande med hans arbetskamrat och att Turin var mycket nära att få sparken. Men inget av det verkar tillföra utredningen någonting. Sen får de veta att Turin var med i ”Just nu” en sekt-liknande verksamhet som vill få folk att bryta sig loss från sina negativa levnadsmönster och  våga följa sin inre röst. Men tydligen försigår det en massa sex involverat i kurserna. Både mellan deltagare eller medsjälar som de kallas och med kursledarna. Mycket suspekt.

Marianne får det inte lätt när hon återvänder till sitt arbete. Alla vet att hennes man Hans bedrog henne under hela deras äktenskap. En av hans gamla älskarinnor jobbar t.o.m. där nu. Lillemor eller Roten som hon kallas. Men det är inte bara hon soom är fientligt inställd till Marianne utan även de andra åklagarsekreterarna. När Hans dog så var det sista ordet han yttrade namnet Irene.

Boken handlar också mycket om Mariannes tre barn och hennes relation till dem. Och helt plötsligt dyker en gammal skolkamrat upp. De drogs till varandar under studietiden men har inte setts sedan dess. Finns det några känslor kvar? Apropos kärlek så handlar det också ganska mycket om Paula Steen som lever i ett kärleks- och sexlöst äktenskap med Jens Steen. De har två döttrar. Paula har börjat misstänka att någon tar sig in i deras hus. Hon finner spår i form av omflyttade saker och okända lukter. Hon skymtar t.o.m. en okänd man på toaletten och börjar få kryptiska sms från ett hemligt nummer. Håller hon på att bli galen? Det tycker iallafall Jens. När Paula sedan inleder en affär med en yngre man börjar hon få upp ögonen för hur Jens behandlar henne.

Boken är som en film med två +. Den är lite lagom underhållande, kräver ingen större tankeverksamhet och är stundvis riktigt pinsam. Sexscenerna eller vad man nu ska kalla dem i en bok. Oh my God! Jag dör! Eller vad sägs om ”Hon drog upp honom mot sig och fick tag med båda händerna om hans lem. Den smakade salt och var så len att hon fick behärska sig för att inte bita i den.”  Bita i den? Sexigt, not! Eller ” Passi rörde sig mycket långsamt och försiktigt och hans penis var hal efter hennes egna safter.” Safter? Bläh!  Too much information.

0 thoughts on “Elegant crime

  1. […] Ett litet snedsprång – Denise Rudberg […]

  2. Amy skriver:

    Alltså jag hörde en intervju med Rudberg där hon pratade om boken (som precis kommit ut då) och blev sugen på att läsa den. Fast inte så sugen att jag inte kunde vänta till den kom ut i pocket. 😉
    Nu vet jag inte…..den verkar vara väldigt rörig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *