Tvång

20130416-204625.jpg

När jag var på avstämningssamtal med min chef/rektor lånade hon mig den här boken. Jag hade hört talas om den förut och även sett författaren Pelle Sandstrak när han var med på Skavlan.

Pelle Sandstrak berättar om sitt liv med Mr Tourette. Han har alltså Tourettes syndrom, men det vet han inte om förrän han är över 20 år. Men hans problem startar lång innan dess med en massa tics och tvång.  Det är i högstadiet allt tar fart. Han måste utföra en viss ritual om ett flygplan flyger över honom, annars kommer hans hjärna flyga upp och träffa planet. Då koomer en massa människor att dö och hans föräldrar kommer att skämmas.

Det finns också dåliga bokstäver som x, y och z. Så ni kan förstå att han får problem på mattelektionerna när han ska räkna ekvationer. Han måste kludda över halva bokstäverna för att på så sätt göra dem ofarliga. Det blir inte mycket tid kvar att räkna då-

Färgen blå är bra eftersom det betyder norr och kyla. Baciller dör i kyla. Men rött är dåligt och söder är dåligt.

Ju äldre Pelle blir desto mer ticsar och tvångar han. Hans föräldrar och främst pappan (?) försöker få in honom hos olika psykologer. Han har nämligen läst om att en professor har upptäckt en sjukdom som kallas Tourettes syndrom. Han tycker det som beskrivs stämmer in på sonen. Men ingenär villig att lyssna och Pelle får det jobbigare och jobbigare.

Det är jobbigt att läsa boken. Dels för att jag lider med honom och blir förbannad på att ingen ser hur dåligt han mår. Men det är också jobbigt att läsa själva texten. Det är något som stör ibland. Men jag tycker ändå att den är riktigt bra. Man får en förståelse för hur illa det kan vara.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Lq-lCs4DcSs&w=420&h=315]

0 thoughts on “Tvång

  1. […] Jag och Mr Tourette – Pelle Sandstrak  14-16/4  428s (lånad) […]

  2. fruesbocker skriver:

    Jag tyckte också att denna var väldigt intressant. Och visst var det frustrerande läsning emellanåt. Läskigt hur stor kraft det finns i tvång och tics! Det kom en bok nr 2 förra året, men den har jag inte läst.

  3. […] Jag och Mr Tourette – Pelle Sandstrak  […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *