The Grapes of Wrath

The Grapes of Wrath

John Steinbeck är en av mina favoritförfattare. Jag läste Den röda ponnyn, Möss och människor och Pärlan när jag gick i 8:an och tyckte om hans sätt att skriva. Steinbeck fick mig att inse att klassiker inte behöver vara svåra att läsa.

Sedan dess har jag läst Tortilla Flat, The Moon is Down, Buss på villovägar och  Öster om Eden.

Nu har jag äntligen läst klart The Grapes of Wrath. Den är lika bra som hans andra böcker men den var jobbigare att läsa. Främst för att allt känns så hopplöst i den.

Boken utspelar sig under depressionen i USA och  handlar om familjen Joad som blir tvingade från sitt hem när markägaren vräker dem. De har ingenstans att ta vägen utan bygger om en bil och lastar på allt de kan ta med sig och kör mot Kalifornien . De har sett på reklamblad att där finns det en massa jobb som bomullsplockare eller fruktplockare för de som är villiga att arbeta.

En av sönerna Tom Joad bryter mot sin villkorliga frigivning från fängelset genom att ge sig iväg. Han har nyss kommit ut efter att ha avtjänat ett straff för dråp.
Familjen Joad består av mamma och pappa, mormor och morfar och sex barn i olika åldrar + äldsta dotterns man och en f.d. predikant. Men redan under resans början sker det första dödsfallet när morfar, som tvingades med dör. Detta är bara början på det elände som familjen kommer få utstå.

Hela västkusten är full av fattiga familjer som försöker att överleva och av giriga arbetsgivare som hänsynslöst utnyttjar dem. De erbjuder de svältande familjerna arbete för löner som de inte kan ens kan köpa tillräckligt med mat för.

Jag tycker att slutet var riktigt jobbigt och att inte få veta hur det går med familjen.

Läs mer om Joh Steinbeck och hans böcker här.

Boken lästes på min Kindle.

0 thoughts on “The Grapes of Wrath

  1. […] The Grapes of Wrath – John Steinbeck -3/5 läst på Kindle […]

  2. […] The Grapes of Wrath – John Steinbeck […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *