Vampyrer i Stockholm

20130929-174153.jpg

Stockholm har aldrig varit så hett – eller vampyrmyten så fasansfull!

Sommaren är skoningslös. Stockholms gator dallrar av hetta, människor är otåliga och lättretliga. ”Längtar ni efter hösten?” frågar tidningarna, när de inte rapporterar om slagsmål, mord och den våg av våldsamma kvinnoöverfall som drar genom staden.

Maria och Katrin ser sig noga om när de går hem från krogen, eller efter att ha spelat i replokalen.

Men för Maria hamnar allt i skymundan när hon drabbas av den stora passionen. Det är helt oväntat: Katrins kompis Emmy har gnistrande gula ögon, och på många sätt är hon Marias motsats. Emmy känner alla, hon går före i krogköer, hon väjer inte för något eller någon. Svärtan inom henne skrämmer och fascinerar, och alla tycks förälskade i henne.

Maria har aldrig känt så för en tjej förut! Men när de blivit ett par upptäcker Maria att Emmy är involverad i något mer fasansfullt än hon kunnat drömma om. Är allt bara en skrämmande lek, eller har Maria kommit i kontakt med någonting övernaturligt?

Det här är en vampyrbok där själva vampyrerna inte är huvudpersonerna. Istället är det Maria som det handlar om. Maria som inte riktigt vet vad hon vill med sitt liv. Maria som spelar i band med sin bästa kompis Katrin, som älskar hårdrock och som för första gången  blir kär. Men Emmy är inte den lättaste perwsonen att vara tillsammans med. Hon missbrukar både alkohol och droger. Visst kan Maria fetsa till men droger skyr hon. Dessutom verkar Emmy vara inblandad i någon sorts kultsekt. Hon låter ledaren göra henne illa.

Jag gillade boken jättemycket i början men sedan tyckte jag att den blev sämre. Jag gillar inte Emmy ett dugg. Vilken hemsk och egoistisk människa. Ja hon har säkert inte haft det så lätt, men vad fan.

jag gillar att vampyrerna är helt känslolösa och avstängda. Att det enda de bryr sig om är sig själva. Allt för artens överlevnad så att säga. De gör allt för att inte bli upptäckta. De är ju så få och vad skulle hända om forskare fick tag i dem?

De riktiga monstret i den här boken är Blomman. Fy fasen viken obehaglig kille. Fattar inte hur Emmy kunde ha något at göra med honom. Det säger en hel del om henne och det är en av anledningarna till att jag inte gillar henne.
Smittad är den första i en planerad trilogi. Jag har redan reserverat den andra delen, På gränsen.

0 thoughts on “Vampyrer i Stockholm

  1. […] Smittad – Johanna Strömqvist  25-27/9  315s (bibliotek) […]

  2. […] Smittad – Johanna Strömqvist […]

  3. […] På gränsen är den andra delen i Johanna Strömqvists planerade vampyrtrilogi. Den första heter Smittad. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.