En svensk metalhistoria

IMG_4950[1]

Under det tidiga nittiotalet revolutionerade svensk death metal den internationella metalscenen. Plötsligt låg Sverige i frontlinjen för en ny musikrörelse som gav eko över hela världen, med band som Entombed, Dismember och At The Gates i förgrunden.
Med utvecklingen av black metal blev musiken ännu extremare. Black metal-banden lät råare och mörkare, och sa sig dyrka döden. Snart brann kyrkor både i Norge och Sverige, och det dröjde inte länge innan de sataniska inslagen blev mer än tomt effektsökeri.

Men hur startade allt? Varför har Sverige blivit ett tongivande land för en så aggressiv musik? Och vilka är egentligen de personer, grupper och fenomen som fört scenen framåt?
Blod Eld Död – En svensk metalhistoria skildrar hårdrockens utveckling från de massiva förstärkarstaplarnas sjuttiotal, via kyrkbränningarnas nittiotal, fram till de extrema och paradoxala strömningar som finns inom genren idag.

Den här boken är så bra! Det finns inte ord för att beskriva den! Den beskriver allt så bra. Den är intressant, stundtals sorglig, gripande och otäck.  Jag känner igen så mycket! Kapitlet Om män för män till exempel. Det var mer tydligt förr. ” Du lyssnar väl bara på metal för att din kille gör det..”  Svar nej, det gjorde jag innan vi träffades.

Det här är en bok som jag kommer att läsa igen! Så bra är den. Sedan kommer jag tvinga mina kompisar att läsa den också om de inte gjort det redan.

0 thoughts on “En svensk metalhistoria

  1. […] Blod  Eld Död – Ika Johannesson & Jon Jefferson Klingberg  23/3-2/3  364s ♥ (egen) […]

  2. […] Blod  Eld Död – Ika Johannesson & Jon Jefferson Klingberg […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *