Att vara annorlunda

IMG_4969[1]

Daniel Tammet föddes med en unik matematisk och språklig förmåga. Blixtsnabbt kan han utföra avancerade matematiska beräkningar och han blev världsberömd när han – inför publik – ur minnet rabblade  22 514 decimaler till pi. Han behärskar också  tio språk, lärde sig isländska på en vecka och har skapat ett eget språk, mänti.

Daniel har diagnosen Aspergers syndrom och savantsyndrom. Men han kan ha ett fungerande liv. Han lever till och med i en relation med sin pojkvän.

Daniel berättar i boken om sitt liv från den tidiga barndomen tills han är vuxen. Han växte upp i enstor familj under mycket knappa förhållanden. Daniel är en riktig rutinmänniska som äter exakt 45 gram gröt till frukost och som måste räkna hur många klädesplagg han har på sig innan han går ut genom dörren. Samtidigt är han otroligt modig som åker till Litauen för att arbeta på en skola och lära ut engelska. Han åker helt ensam och lär sig naturligtvis språket på en grisblink.

En mycket intressant bok, men den är lite jobbig att läsa. Det blir mycket uppradande. Men den är verkligen värd att läsas. Han är riktigt bra på att förklara hur han tänker om olika saker.

Boken var en julklapp från sambon, som jag fick för något år sedan.

 

0 thoughts on “Att vara annorlunda

  1. […] Född en blå dag – Daniel Tammet 4-5/3  342s (egen) […]

  2. […] Född en blå dag – Daniel Tammet […]

  3. […] mig flera gånger. Andra gånger fastnade skrattet i halsen. Boken fick mig att tänka på boken Född en blå dag av Daniel […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *