Inte lika bra utan Erlendur..

20140406-222420.jpg

 

En kvinna som anklagas för utpressning misshandlas till döds. Detta sker framför ögonen på polisen. Ändå lyckas förövaren komma undan. Allt pekar på att det är en torped som driver in narkotikaskulder. Samtidigt försöker en småkriminell alkolist komma i kontakt med polisen. Med mycket dunkla avsikter.

Huvudpersonen är denna gång Sigurdur Óli, som vi känner igen från de tidigare böckerna. Förutom den spännande och täta mordhistorien får vi också en kritisk inblick i det korrupta bankväsendet både på Island och i andra länder innan den stora bankkraschen ägde rum 2008.

Sigurdur Óli går på en klassfest med sin gamla klass. Alla andra är mer lyckade än honom. Han känner sig bitter. Men sedan kontaktar en gammal kompis Patrekurs (?) frus syster och hennes man har varit inblandade i s.k. partnerbyte eller de var swingers. Sedan försökte kvinnan och mannen de swingade med att utpressa dem. Patrekur vill att Sigurdur ska försöka skrämma dem till att lämna tillbaka bilderna de hotar att publicera.

Men när Óli kommer hem till Lína, som kvinnan heter, är hon svårt misshandlad och våldsmannen överfaller Sigurdur och sticker sedan från platsen. Lína dör sedan och Óli hamnar i klistret för han lekt privatdetektiv.
Ganska snart visar det sig att utpressningen bara är toppen av isberget

Jag tycker verkligen inte om Sigurdur Óli. Han är en riktig skit som inte bryr sig om någon annan än sig själv. Han ser ner på alla människor och tycker att brottslingarna  får skylla sig själva. Men under romanens gång så ändrar han faktiskt sig. Han vill i allafall att saker ska gå rätt till.

Jag har läst alla de andra böckerna av Arnaldur Indridason fram till den här och Svart himmel är den sämsta hittills. Den är inte dålig, men inte heller bra.  Nu var det ju länge sedan jag jag läste någon av dem så jag kanske inte skule tycka lika mycket om dem nu.

Det är bra underhållning, men inte mycket mer.

Läs mer om Arnaldur Indridason här.

 

0 thoughts on “Inte lika bra utan Erlendur..

  1. […] Svart himmel – Arnaldur Indridason  3-5/4   327s (biblioteket) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *