The Woman Upstairs

20140520-225102.jpg  Så fin framsida!

Nora Eldridge är fyrtiotvå år och lågstadielärare i Cambridge, Massachusetts. Hon lever ensam. På dagarna tröstar hon andras barn, på helgerna besöker hon sin gamle far. Nora är pålitlig och ansvarstagande, kommer alltid i tid, har alltid ett vänligt ord att säga. En gång i tiden drömde hon om ett annat slags liv, där skapande och utveckling stod i centrum. Men åren gick.

En dag kommer en ny elev, den vackre och begåvade Reza, till klassen. Pojkens pappa Skandar är professor, hans mamma Sirena är konstnär. De är intellektuella och glamorösa, allt som Nora en gång velat vara. Mötet med familjen blir omvälvande och utvecklas till en förälskelse som skakar hela hennes tillvaro i grunden. De har alla pojken, mannen, kvinnan något som hon plötsligt inte kan leva utan och genom Sirena hittar hon tillbaka till konsten och verkliga, bultande känslor. Det blir ett år i hennes liv som förändrar allt.
Och precis när hon är som mest sårbar, vidöppen för livet och redo att leva det, inträffar katastrofen.

Fast vad jag förstod när jag läste boken så är Nora typ 37 när hon får Reza i klassen och allt börjar. Är hon inte 42 när boken slutar, efter allt hänt?

Jag tyckte verkligen om boken. Men jag tycker att Nora gör sig äldre än vad hon är. Hon tycker att hon  är gammal vid 37 års ålder, att hennes liv är slut. Det är ju deprimerande. Så är det väl inte?

Man förstår ganska tidigt vad som kommer hända. Att det kommer att sluta på ett för Nora förnedrande sätt. Att hon kommer att förstå att hon bara blivit utnyttjad.  Först då vågar hon blir arg och slutar vara rädd för livet.

En mycket bra bok!

0 thoughts on “The Woman Upstairs

  1. Anna skriver:

    Idag lyssnade jag på bokpalts pod om boken, kul att höra andra prata om den också. Jag läste och gillade mycket, särskilt alla hänvisningar till litteratur och konst.

  2. […] The Woman Upstairs – Claire Messud  15-19/5  320s (bibliotek) […]

  3. […] The Woman Upstairs – Claire Messud  15-19/5  320s (bibliotek)♥ […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *