Hårdrocksbarnböcker!

Therés Stephansdotter Björk har skrivit tre barnböcker som är fyllda med hårdrocksreferenser . Huvudpersonen i dem alla är Jacksom är 10-11 år. Han älskar all slags hårdrock. Hans mamma och pappa är separerade, men det är fortfarande på vänskaplig fot med varandra. Mamma Johanna spelar i ett band och pappa Simon någon slags ljudtekniker (tror jag). Jacks bästa kompis är Alice som är ett år äldre och också älskar hårdrock.
Jacks favoritband är Dragonhearts.

IMG_5775[1]

Jacks rockiga resa är den första boken i serien.  Allt startar när Jack ska sova hos pappa. I sovrummet har han en affisch  på Danny Dragonheart (gitarristen i Dragonhearts). Plötsligt blixtrar det till och Danny Dragonheart står där livslevande.  Han behöver Jacks hjälp! Det finns nämligen ett land som heter Metallien, där alla rockhjältar bor mellan sina turnéer. Där åldras de inte och allt är underbart. Eller det var till ûberondingen Vridnér skapade en maskin som suger upp alla starka ljud. Vridnér var Dragonhearts pyrotekniker, men den idioten använde inte hörselskydd så han har fått grym tinnitus.
Jack måste spräcka maskinen genom att skrika det högsta han kan. Alla andra har ju blivit av med sina rockröster.  Ska Jack lyckas?

IMG_5776[1]

Jack och den magiska tatueringen är den andra boken i serien. Den här gången ska Jacks bästa kompis Alice sova över hos honom hemma hos mamma. De ska spela Metal Hero efter läggdags. När de spelar Kharma Killers med Dragonhearts börjar spelet att flimmra och Danny Dragonheart och Hank Hårdrock kliver in i rummet genom tv:n. Jack och Alice får åka till Metallien där de får träffa en riktig legend, Daddy Crool som är alla rockstjärnors favorittatuerare. Det sägs att hans tatueringar är magiska och stärker alla rockstjärnors lyskraft och coolhetsfaktor.

Men någon har skickat en ny tatueringsmaskin formad som en skorpion till Daddy. Naturligtvis är det en fälla! Vridnér ligger bakom det hela och kidnappar Daddy. Jack och Alice måste rädda honom. De får hjälp av Snowy som kan göra magiska saker med sin eldruna och isruna.

IMG_5777[1]

Jack och tidvävaren är den tredje delen i serien. Det är något som är fel med tiden. Klockorna går fel, tiden hoppar fram och tillbaka och mobilerna slutar aldrig plinga. Alla vuxna stressar runt och har knappt en stund över för sina egna barn.

Jack och Alice kallas tillbaka till Metallien för att rädda tiden. Den här gången får mamma också följa med. De måste ta sig till den mystiska landet Aeternien för att hitta Tidvävaren. Tiden är ur led för att vuxna människor försöker vinna tid genom att göra flera saker samtidigt. Som att facebooka på toaletten eller messa under godnattsagan.

Till hjälp har Alice och Jack några av sina hjältar som Danny Dragonheart, Joacim Caans (sångare i Hammerfall) och Klara Force (gitarrist i Crucified Barbara).

Alla böckerna är riktigt roliga att läsa för de är fulla med hårdrocksreferenser. Det är sångtitlar och  albumtitlar som slängs in  i samtal. Som när spelet börjar att krångla och Alice är orolig att det gått sönder då säger jag So far, so good, so what (som är ett album med Megadeth).

Jag tror inte att det skulle fungera att läsa den här boken för mina elever i skolan. De har helt enkelt inte de referenser som behövs för att uppskatta den. Det blir för mycket att förklara och visa. Men jag skulle vilja försöka.

 

0 thoughts on “Hårdrocksbarnböcker!

  1. […] Jacks rockiga resa – Therés Stephansdotter Björk 5/8  79s (bibliotek) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *