Det växte ett träd i Brooklyn

Boken handlar om Francie och hennes familj som bor stadsdelen Williamsburg. Det var då en mycket fattig förort till New York i början på 1922-talet. Francie växer alltså upp en fattig familj med sin ett år yngre bror som heter kallas Neeley. Det är Francies mamma Katie som håller familjen flytande med sina städjobb. Pappan Johnny är genomsnäll men nästan helt ansvarslös och har grava alkoholproblem. Han kan inte behålla ett jobb utan får ströjobb som servitör och sångare.

Vi får också möta Katies föräldrar med den grymme fadern och den kuvade modern, men det är mer i tillbakablickar. Hennes moster, den levnadsglada  Sissy,  är däremot en karaktär som vi får följa mer. Hur kan hon vara så glad trots det hon hela tiden går igenom?

Boken är så otroligt bra. Jag blev så berörd av den. Det är en blandning av grymhet, kärlek , skratt och sorg. Trots allt hemskt som händer så ger de inte upp. Vilket utsatt liv de levde. Hur fick de i sig någon näring alls baserat på beskrivningarna av maten. Det måste ha varit hungrig jämt och ständigt. Fruktansvärt!

Jag tyckte inte om att boken hade behövt delats upp i två delar i den svenska översättningen. Varför kunde den inte få vara en volym? Så lång är den inte ca 500 sidor. Jag vet att den varit utgiven i två delar även tidigare på svenska. Men jag vill ju läsa vidare nu! Jag hittade del två på ett Waynes kafé här i Gävle. Kanske skulle ta mig en riktig lång-fika och läsa den där… När kommer del två?

Författaren heter Betty Smith och hon växte själv upp under mycket liknande omständigheter som skildras i boken. Hon har även skrivit fler böcker:

  • Joy in the Morning
  • Tomorrow Will Be Better
  • Maggie Now

Visst är bokens framsida superfin förresten!

Jag gav boken fem stjärnor på Goodreads och kommer med all säkerhet att läsa mer av författaren.

Tack till Bookmark förlag för rec.exet!

Sjunde boken från vänster är Det växte ett träd i Brooklyn del 2.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.