The One and Only Ivan

Ivan är en gorilla som bor  Big Top Mall and Video Arcade vid avfart 8 från motorvägen. Han är van vid att människor tittar på honom genom glassväggarna till hans inhägnad. Han saknar sällan sitt liv i djungeln. Han tänker väldigt sällan på det.
Istället tänker han på tv-program han kollat på och på sina vänner Stella som är en gammal elefant och Bob som är en herrellös hund. Men för det mesta tänker Ivan på konst och på hur han ska lyckas avbilda smaken av mango  och ljudet av vindens  i löven.

Men allt förändras när elefantungen Ruby kommer till Big Top Mall. Hon får Ivan att se deras hem och hans konst genom nya ögon. Hon får honom att minnas hans tidigare liv. Genom ett löfte till Stella lovar han att skydda Ruby. Ivan måste rädda Ruby på det enda sätt han kan, genom sin konst.

Den här boken var helt underbar. Den tog på ett bra sätt upp djurs utsatthet. Speciellt i land som USA där köpcentrum kan ha vilda djur som dragplåster. Ivan som växte upp som ett husdjur till ägaren av Top Mall men som sedan blev för stor och vild för att ha hemma. Jag grät flera gånger under lyssningen. Boken är baserad på Ivan som var en låglandsgorilla som bodde shoppingcentret B&I i 27 år innan han fick komma till ett zoo. Han bodde sedan på Zoo Atlanta till sin död 18 år senare. Läs mer här. Jag grät igen när jag läste det.

Jag lyssnade på boken genom Storytel med Adam Grupper som uppläsare. Jag gav boken fem stjärnor på Goodreads. Läs den genast eller lyssna på den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *