Jag, Tina

Jag, Tina är Tina Turners biografi som hon skrivit (berättat för) för Kurt Loder. Han Ni som kommer ihåg tiden då MTV stod för Musik Television kommer ihåg Kurt Loder. Här är en bild på honom:

Kurt Loder

Jag har tidigare sett filmen Tina – What’s Love Got To Do With It? Den är ju baserad på den här boken sgeå jag visste kände redan till Tina Turners historia i stora drag. Nu var det ju några år sedan (kanske 15?) jag såg filmen så det var intressant att läsa om hennes liv.

Tina Turner eller Anna Mae Bullock som hon hette då hade verkligen inte en lätt uppväxt. Ingen av föräldrarna tog sitt ansvar och hon blev bortlämnad till sin mormor eller farmor.

Vilket jäkla svin Ike Turner var! En misshandlande våldstäktsman. Karln måste ha varit en psykopat. Men det värsta är att ingen satte stopp för honom. Vilken jäkla makt han måste ha haft över folk. Det är så jäkla skönt när hon tillslut lämnade honom. Tyvärr kom han ju  undan alldeles för lätt. Fanskapet borde ju ha hamnat i fängelse resten av sitt liv!

Men Tina Turner blev slog ju verkligen igenom som soloartist och har bland annat mottagit elva Grammy Awards och hon har också medverkat i filmer som musikalen Tommy och  Mad Max Beyond Thunderdome.

Boken var inte välskriven.  Jag vet inte om det berodde på den svenska översättningen. Men i det första kapitlet kallas frisyren som Tina Turner (då Anna Mae Bullock) hade som barn för negertofsar. Det känns inte rätt. Det är andra saker som också känns felöversatta. Men jag har ju inte läst boken på engelska så vem vet.  Jag köpte boken begagnad på Myrorna och den gavs ut i pocket 1988. Det märktes, för den var helt gul och luktade konstigt. Den förra ägaren rökte säkert inomhus. Blä!

Boken fick tre stjärnor på Goodreads. Om det hade funnits halva stjärnor hade den fått 2,5.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *