Omläsning

När Siddalee Walker intervjuas i en tidning råkar hon beskriva sin mor Vivi som en steppande barnmisshandlare . Ursinnig bryter Vivi all kontakt med sin dotter. Då ingriper Ya-Ya-flickorna. De övertalar Vivi att skicka klippboken ”The Divine Secrets” för att Sidda ska se vem Vivi egentligen är.

Sidda drar sig undan från världen ett tag i sin vän Mays stuga vid Lake Quinault. Hon skjuter upp sitt bröllop med Conner McGill och försöker få förstå sin mamma. Men hon får bara halva historier och gamla foton. Vi som läsare får veta mer när Siddas ”fynd” förklaras av tillbakablickar i Vivis liv. Ibland är det Vivi som berättar, ibland är det Sidda som kommer ihåg och ofta är det händelser som spelas upp som kortfilmer med Vivi och hennes bästa vänner Caro, Teensey och Neecie.
Tillslut dyker dock Caro, Teensey och Neecie upp i stugan och Sidda får en tydligare bild.

Jag älskar den här boken! Det är säkert den 10:e omläsningen för mig. Jag tycker om att bokens handling utspelar sig under ca 60 års tid.  Det är en gripande och humoristisk berättelse om ett komplicerat mor-dotter förhållande och om den livslånga vänskapen mellan fyra kvinnor.

Det är stundvis riktigt jobbig läsning när den behandlar Vivis nervsammanbrott och misshandel av barnen, men också hur hon hon växte upp med en kontrollerade och elak pappa och en avstängd och kall mamma.  Men den är så mycket mer. Det finns glädje, kärlek och en massa beskrivningar av olika maträtter.

Jag gav boken fem stjärnor på Goodreads och läste den till ”En storsäljare från förr” på Sommarbingo 2017.

Författare är Rebecca Wells och jag har också läst Ya-Ya flickornas väg till fullkomlighet, Små altare överallt och Calla Lily Ponders magiska händer av henne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *