Det växte ett träd i Brooklyn del 2

BROOKLYN 1916: Julen då Francies pappa dör faller ingen snö över Williamsburg. Gatorna är grå, vinterkläderna för tunna och hennes mamma väntar ett nytt syskon. 

Fjorton år gammal tvingas Francie att sluta skolan för att försörja familjen. Ändå vägrar hon att släppa hoppet om att kunna utbilda sig och bli författare.

Med okuvlig nyfikenhet arbetar hon sig upp från det smutsiga fabriksgolvet till en tidningsredaktion på Manhattan. Innan hon drabbas av kärleken det kanske allra största hindret för fortsatta studier.

Boken tar vid där den förra delen slutade. (Här finns min recension av den) Francie är nu tretton år och hon slutar att vara ett barn när hennes älskade pappa blir sjuk och dör. Naturligtvis är det hans alkoholsim som till slut tar livet av honom. Hon får ta ett ännu större ansvar för hennes mamma är gravid. Familjen får kämpa ännu hårdare för att klara sig.
Både Francie och brodern Neeley lyckas ta examen från folkskolan. Det är hjärtskärande att läsa om  när Francie går in i klassrummet och stålsätter sig eftersom alla de andra flickorna kommer att ha blommor från sina familjer på sina bänkar. Men så upptäcker hon att det finns en bukett på hennes bänk också.

Både Francie och Neeley ljuger om sina åldrar och börjar arbeta på sommarlovet efter de tagit examen från folkskolan. Det är meningen att de båda ska börja studera på läroverket till hösten. Men familjen har bara råd att låta ett barn studera och det blir brodern Neeley som tvingas till det mot sin vilja. Han vill hellre fortsätta jobba och tjäna pengar, men syskonens mamma förstår att om han inte börjar studera nu så kommer han aldrig göra det. Francie ska istället jobba men hon hittar andra vägar för att få det hon vill ha.

Jag tycker verkligen om Francie och hennes familj. Francie, hennes  mamma och hennes systrar är verkligen starka kvinnor som gör allt för sina familjer.

Jag älskade den här boken precis lika mycket som den förra. Men jag tycker fortfarande att det hade varit bättre om boken givits ut som en del istället för två. Ett stort tack till Bookmark förlag för recensionsexemplaret. Jag gav boken fem stjärnor på Goodreads. Läs böckerna nu om ni inte redan gjort det.

Tydligen finns det två filmatiseringar av boken men den senaste är från 1974.

Betty Smith är författaren och jag vill gärna läsa mer av henne. Jag kommer absolut att läsa om böckerna.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.