Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt

Jag har alltid satt en stolthet i att klara mig själv.
Jag är en ensam överlevare – jag är Eleanor Oliphant. Jag behöver ingen annan, det finns inget stort tomrum i mitt liv, ingen pusselbit som fattas. Jag är en självständig enhet. Det är åtminstone vad jag alltid har intalat mig.

Eleanor Oliphant har gjort det enkelt för sig. Hon klär sig i likadana kläder varje dag, äter samma mat till lunch och veckoslutet firar hon med fryst pizza och två flaskor vodka.
Eleanor Oliphant mår bra, alldeles utmärkt faktiskt. Inget saknas i hennes inrutade och välplanerade liv.
Förutom ibland precis allt… Men så möter hon it-killen Raymond och allting förändras.
Tillsammans räddar de en äldre man, Sammy, som fallit ihop på gatan, och Eleanor upplever en värme och gemenskap hon inte trodde fanns. Hon inser att hon har varit en fena på att överleva men inte har en aning om hur man lever.

Jag lyssnade på den här genom Storytel och tyckte faktiskt att den var lite seg i början men sen kom jag in i den och oj vad bra den blev. Det är verkligen en tragisk historia om en väldigt ensam kvinna. Hon är livrädd för att göra något utanför hennes vanliga inrutade liv. Men vilken tur att Sammy faler ihop på gatan och en förändring sker.

Jag har hört många prata om boken och många irriterar sig på Eleanor, men det gör inte jag. Det står ju klart redan från början att hon varit med om något hemskt.  Men jag blev väldigt förvirrad när jag lyssnade på boken. jag fick inte riktigt ihop det. Sen började jag förstå vad som hade hänt. Det är hjärtskärande att höra om Eleanores uppväxt, om hennes mamma och hennes tid i fosterfamiljer. Det gör ont att läsa om den vuxenmobbing hon får utstå på sitt arbete.

Men allt är inte nattsvart. Jag blev överraskad av den här boken och den var så välskriven. Författare är Gail Honeyman och det är hennes debutroman. Jag gav den fem stjärnor på Goodreads. Tror faktiskt att jag måste köpa boken och läsa den igen.

Uppläsaren Anna Maria Käll gjorde ett superbra jobb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *