Algblomning 

Tvåhundra år efter en global miljökatastrof är Stockholm ett slutet och hårt klassindelat samhälle dominerat av trängsel, övervakning samt brist på både mat och dagsljus för de människor som bor under marknivån.

Inspektör May Born, specialrekryterad och privilegierad, arbetar på centralpolisens säkerhetsrotel. I sitt första mordfall efter en ofrivillig tjänstledighet träffar hon på Tom Lexler, en dörrknackande försäljare av städrobotar i tunnelnivåerna. Han visar sig ha oväntat stora kunskaper om det gamla Stockholm via gamla arkiv och det fascinerande Everview. May övertalar honom att samarbeta för att lösa mordfallet och tillsammans upptäcker de saker om både mordet och Stockholm som visar sig leda mycket längre än de någonsin hade trott.

Algblomning är Sten Rosendahls debutroman och den första boken i en trilogi om två människor från olika samhällsskikt i ett framtida Stockholm. Det udda deckarparet ger staden en större chans att klara sig undan de faror och katastrofer som hotar dess existens i en redan nästan helt ödelagd värld.

Tempot är högt i den här deckaren/science -fictionromanen  som utspelar sig i ett framtida Stockholm. Det enda folk äter är mat baserad på alger. De rika lever naturligtvis ett bättre liv med mer näringsrik mat, men de bor istället högre upp där de utsätts för den farliga strålningen.

Boken var helt okej, men den funkade inte riktigt för mig. Kanske berodde det på att jag inte lärde känna karaktärerna på ett djupare plan. Boken är ju så kort så det kan bero på det. Jag gillade dock att vår ”hjälte” är en dammsugarförsäljare. Boken passar nog bättre för den mer vane sf-läsaren än mig.

Det ska tydligen komma fler delar i serien.

Läs också de här recensionerna. Här och här.

Jag gav boken två stjärnor på Goodreads. Tack till författaren Sten Rosendahl och Förlag Futur för recensionsexemplaret.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *