To a God Unknown

Efter att ha fått sin fars motvilliga välsignelse beger sig Joseph Morgan västerut för att skaffa sig mark. Det är slutet av 1800-talet eller början av 1900. Han hittar den perfekta platsen och bestämmer sig för att bygga sitt hus vid en enorm gammal ek. Han känner ett släktskap med eken redan från början och blir övertygad om att hans pappa själ har blivit en del av eken när han dog.
Han skickar efter sina bröder som kommer med sina familjer och slår sig ner på samma ställe. Det är Joseph som är ledaren, den utvalde, fastän han är näst yngst.

Joseph blir mer och mer besatt av att allt dska växa och föröka sig både djur och växter. Han börjar också i smyg att prata med eken och att offra till den. Hans mycket religiösa bror Burton varnar honom för att han är ute på en farlig väg, men Joseph ser ingen fara med sitt beteende.

När han till slut gifter sig och får en son låter han till och med pojken sitta i trädet för att de ska bekanta sig. Hans bror Burton bestämmer sig för att flytta från gården med sin familj. Men inte förrän han ta död på trädet.

Det är mycket religiöst i denn här boken. Jag har aldrig läst den förut men jag tyckte den var otroligt välskriven, som alla Steinbecks böcker. Den här tappade lite i slutet dock. Jag fick verkligen koncentrera mig för att förstå vad som hände.

I förordet av Robert DeMott kunde jag läsa att Steinbeck arbetade med boken i mer än 5 år och gjorde många omskrivningar unde rden tiden. Den är också en av hans första böcker. Den första han började skriva men inte den första som publicerades.

Jag gav boken fyra stjärnor på Goodreads. Jag har tidigare läst East of Eden, Buss på villovägar, Tortilla Flat, Den röda ponnyn, Of Mice and Men, Cannery Row, The Pearl, The Grapes of Wrath och säkert någon till av samma författare. John Steinbeck är en av mina favoritförfattare.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *