Ensam kvar

Sexårige Zach Taylor sitter intryckt i en garderob tillsammans med sina klasskompisar och sin lärare. En ung man går genom skolans korridorer och skjuter. Zach räknar skotten – pang, pang – men anar inte att ett av dem just har dödat hans storebror Andy.

Händelsen får familjen att falla isär. Zachs mamma tar ut sin förtvivlan på gärningsmannens föräldrar, som hon ställer till svars för dådet. Pappan distanserar sig alltmer, och Zach själv tar sin tillflykt till böckernas värld. Slutligen inser Zach , med ett barns osvikliga  optimism och enviset, att det bara finns ett sätt att rädda sin mamma: att få henne att förlåta.

Boken berättas utifrån den sexåriga Zachs synvinkel och det fungerar så bra. Som läsare får jag ta del av allt om Zach ser och hör som tv-sändningar och konversationer mellan olika vuxna. Zach själv förstår inte allt som han ser och hör men som läsare gör jag det. Det ger ett extra djupt till berättelsen.
Det gör också det att Andy led av trotssyndrom och antagligen av ADHD. Zach och Andy hade inte den bästa relationen och det har varit många konflikter kring Andy i familjen. Jag tycker om hur Zach får mer förståelse för sin bror.

De vuxna faller ihop och klarar inte av att hantera sin sorg än mindre sin sons. Zach känner sig mer och mer ensam när föräldrarna reagerar med ilska mot gärningsmannens föräldrar som haft en viktig del i Zachs liv. När reportrar ska intervjua mamman i hemmet och Zach förväntas sitta snällt i soffan. Men han som alltid varit den snälla och foglige sonen är kanske mer lik sin bror än de trodde.

En imponerande debutroman som väcker starka känslor av alla de slag! Författaren heter Rhiannon Navid.

Boken fick fyra stjärnor på Goodreads. Tack till Bookmark förlag för recensionsexemplaret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *