The Woman in Blue

När Ruth Galloways vän Cathbad vaktar ett hus i pilgrimsorten Walsingham i Norfolk, får han en kväll syn på något högst märkligt. På kyrkogården i närheten av huset sitter en ung kvinna, klädd i nattlinne och blå morgonrock. Morgonen därefter hittas hon död i ett dike utanför Walsingham.
Kriminalkommissarie Harry Nelson kallas in och konstaterar att den döda kvinnan behandlades för drogmissbruk på ett privat sjukhus i närheten. Som hängiven ateist har Ruth själv undvikit Walsingham under sina 17 år i Norfolk, men blir kallad dit av en gammal universitetsvän som arbetar som präst. Väninnan har börjat få hätska, anonyma brev som riktar sig mot kvinnliga präster och refererar till ortens arkeologi – och med en slående formulering om ”en kvinna i blått, gråtande över världen”. Sambandet mellan den döda kvinnan och de religiösa hotbreven kan omöjligt vara en slump. Medan det lilla samhället förbereder sig för det årliga påskspelet om Jesu korsfästelse, påbörjar Ruth och Harry en kamp mot tiden. Frågan är om de kan hitta mördaren innan fler faller offer?

Det var så roligt att återvända till Ruth Gallager, Harry Nelson, Cathbad, Judy och Clough. Det är något speciellt att läsa om karaktärer som jag känner så väl. Det är lite mysrysigt. Hur Ruths liv med dottern Kate beskrivs, hennes älskade katt Flint och naturen där hon bor.

Det var verkligen spännande läsning och fast jag hade mina misstankar om vem som var mördarn läste jag med andan i halsen.  Boken fick fyra stjärnor på goodreads och jag fortsatte på en gång med nästa bok i serien, The Chalk Pit.

I Ruth Galloway-serien heter böckerna:

 • The Crossing Places (Flickan under jorden)
 • The Janus Stone (Janusstenen)
 • The House At the End of the Sea (Huset vid havets slut)
 • A Room Full of Bones (Känslan av död)
 • Dying Fall (En orolig grav)
 • The Outcast Dead (De utstötta)
 • The Ghost Fields (De öde fälten)
 • The Woman in Blue (En kvinna i blåttt)
 • The Chalk Pit (Dolt i mörker)
 • The Dark Angel (Den mörka ängeln)

Författaren Elly Griffiths har också skrivit The Stephen and Mephisto-serien:

 1. The Zig Zag Girl
 2. Smoke and Mirrors                 The Blood Card
 3. The Vanishing Box

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.