The Radleys

En helt underbar bok om familjen Radley som består av pappa Peter som är kirurg, mamma Helen och barnen Rowan och Clara. De verkar vara en vanlig familj förutom att de måste hålla sig undan solen och smörja in sig med solkräm med skolskyddsfaktor 60.

När Clara bestämmer sig för att bi vegan får det ovande följder. Hon går på en fest med sin bästa vän Eva och blir ganska berusad. När hon förösker gå hem följer en kille efter henne och försöker att våldta henne. Hon slåss för sitt liv och biter honom och det sltar med att hon tömmer honom på blod för Clara är en vampyr. Hela familjen är vampyrer men så kallade abstainers som inte dricker blod utan lever som människor och äter kött.

Familjen behöver hjälp med att dölja spåren efter mordet och kontaktar Peters bror Will som är en vampyr som dricker blod och alltså ar förmågan att kontrollera människors tankar. Men familjen har hllit sig undan Will av flera anledningar.

Jag tyckte verkligen om boken! Matt Haig har verkligen byggt upp en komplex värld där han förklarar hur det fungerar med vampyrer. De är t.ex. allergiska mot vitlök men krusifix, vigvatten och radband är bara vidskepelse. Familjen Radley är en känd vampyrfamilj som fötts som vampyrer. Men mamma Helen har blivit konverterad, hon var alltså en människa innan.

Det som gör boken speciell är att den är humoristisk på ett mörkt sätt och tar upp otrohet, mobbing, utanförskap, ensamhet och kärlek.
Jag gav boken fem stjärnor på Goodreads och läste den till Vampyrbokcirkeln. Jag har tidigare läst The Humans och gav också den fem stjärnor.

Författaren Matt Haig har skrivit fler böcker både för vuxna och för barn:

 • The Last Family in England
 • The Dead Fathers Club
 • The Possession of Mr Cave
 • The Humans
 • Humans: An A-Z
 • Reasons to Stay Alive
 • How to Stop Time
 • Notes on a Nervous Planet

För barn:

 • Shaadow Forest
 • The Runaway Troll
 • To Be A Cat
 • Echo Boy
 • A Boy Called Christmas
 • The Girl Who Saved Christmas
 • Father Christmas and Me
 • The Truth Pixie

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *