Pojken som följer sin skugga

Memos första möte med Amanda väcker något hos honom. Men vart tar drömmarna vägen i förorten?
Memo tillbringar sina dagar i förortens betong. Föräldrarna vill att han ska studera vid universitetet och sedan gifta sig med en flicka från den kurdiska hembyn. Livet i Sverige blev inte som de tänkt sig. Alla möjligheter har blknat och kvar finns bara hoppet om att memo ska leda familjen mot en ljusare framtid. 

När Memo blir förälskad i Amanda förändras allt. Föräldrarna anklagar honom för att överge deras kultur. Vad kommer att hända om Memo går emot sin familj. Samtidigt kallas han för svikare av sina gamla kompisar.

Boken börjar på vännerna Memo, Yusuf och Xalils studentdag. Memo tar studenten med betyg som han hoppas ska ta honom in på universitetet, Yusuf får ett stipendie och flyttar från staden medan Xalil inte vet vad han ska göra. Det är också Xalil som dras in i extremismen.

En riktigt bra bok om hur svårt det kan vara att stå på sig mot föräldrarnas och kompisarnas förväntningar samtidigt som en försöker passa in i det svenska samhället och på universitetet. Författaren ör det riktigt bra när han låter Memo fundera över varför föräldrarna klamrar sig  fast med näbbar och klor vid  sin kultur och sina landsmän. Kan det vara för att det faktiskt inte finns något Kurdistan i egentlig mening och att de flydde från Turkiet för att de inte fick leva enligt sin kultur där? I Sverige kan de välja själva hur de vill leva och då väljer de att leva på kurdiskt vis. De har ju heller inte lyckats lära sig det svenska språket tilläckligt bra för att kunna göra sig förstådda.

Författaren heter Kadir Meral. jag gav boken fyra stjärnor på Goodreads och läste den under #läsalotsommar19

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *