Welcome To The World, Baby Girl

Jag beställde hem boken från Adlibris för 7 år sedan. Det var verkligen dags att den lästes.

Welcome to the World, baby girl är den första delen i Fannie Flaggs Elmwood Springs serie. De andra två heter Standing in the Rainbow och Can’t Wait to Get to Heaven. Jag har lyckats med konststycket att läsa dem i omvänd ordning.

Huvudpersonen i boken är Dena Nordstrom och den tar sin början under 1940-talet när hennes mamma möter hennes pappa och de gifter sig precis innan han ska rycka in i andra väldskriget. Han dör och mamman åker md Gena till Elmwood Spring där hans föräldrar bor. Gena och hennes mamma flyttar därifrån när Gena bara är 4 år. Under resten av uppväxten flyttar Gena och mamman run i landet och stannar bara kortare perioder i olika städer tills Gena får gå på olika internat.

Gena vill bli tv-journalist och ha en egen tv-show, men det är svårt att ta sig fram i den värden och tas på allvar i 60-70-talets USA. Samtidigt som vi får följa Genas karriär får vi också se hur hon bryts ner av alla stress och sker som hände under hennes uppväxt. Mamman försvann spårlöst när hon var 15 år och hon har ladrig fått veta vad som hände.

När hon får ett anonymt hotbrev där någon antyder att hennes  sympatiserade med nazisterna börjar Gena till slut att försöka ta reda på vad som hände med hennes mamma.

Jag gillade hur det beskrevs hur tv-branschen förändrades. Hur det inte längre är nyheter om ingen sätts dit, någons rykte förstörs eller någons privata hemligheter avslöjas. Jag hade lite svårt för Gena ibland som verkligen skall hålla alla på avstånd. Hon tänker inte på hur ho nsårar människor som bryr sig om henne, men det är väl hennes sätt att skydda sig.
Boken kändes också lite väl spretig ibland. Jag tyckte om Genas skolkompis och deras relation, men tyckte det var helt onödigt att hon skulle bli frälst mitt i allt. Det tillförde inget till handlingen.

Fannie Flaggs styrka är att beskriva livet i småstäder och ala annorlunda karaktärer. Det är jättemysigt att läsa om Elmwood Springs.
Boken fick fyra stjärnor på Goodreads.

Fannie Flagg har också skrivit:

  • Daisy Faye and the Miracle Man (1981)
  • Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Café (1987)
  • Welcome to the World , Baby Girl (1998)
  • Standing in the Rainbow (2002)
  • A Redbird Christmas (2004)
  • Can’t Wait to Get to Heaven (2006)
  • I Still Dream About You (2010)
  • The Whole Town’s Talking (2016)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *