Fingersmith

Susan Trinder är en enkel flicka från en hederlig hälarfamilj i Southwark, söder om Themsen. Den enda mor hon haft är Mrs Sucksby, en dam som tar emot spädbarn och förfar med dem på bästa sätt. Susan är lycklig i sin värld, där drottning Victoria sitter på Englands tron och prins Albert just har dött.
En kväll kommer dock en av Mrs Sucksbys vänner på besök. Gentleman kallas han, men han heter egentligen Richard Rivers, en herre av god familj som numera försörjer sig som skoningslös tjuv och bedragare. Det visar sig att Gentleman har en djävulsk plan och att han behöver Susan för att genomföra den. På ett ensligt beläget gods på landet bor Maud Lilly, en ung och enfaldig arvtagerska, tillsammans med sin boksamlande morbror. Gentleman tror sig veta hur de skall kunna lura av Maud hennes pengar: Susan skall resa till godset Briar, arbeta som Mauds kammarjungfru och samtidigt bereda vägen för Gentleman som Mauds blivande make. När de väl är gifta tänker han spärra in sin hustru på mentalsjukhus och ta pengarna. En ofelbar plan, menar Gentleman – ett påstående som kommer att visa sig vara något av en överdrift.

 

Den här boken har så många vändningar att jag blev yr! Efter den första vågade jag inte lita på någon av karaktärerna, speciellt inte Gentleman. Jag tycker inte om någon av karaktärerna för de är hemska, själviska och ondskefulla allihop! Kanske inte Susan då men alla andra. Men jag tyckte om boken och berättarstilen.  Den fick fyra stjärnor på Goodreads.

Jag har tidigra e läst The Night Watch av Sarah Waters och har The Little Stranger oläst i hyllan.

One thought on “Fingersmith

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *