Queenie

Queenie Jenkins är 25 år, bor i London, gör ett halvbra jobb på en halvstor dagstidning och har just blivit dumpad. Tillvaron är, helt enkelt, toppen.

Med svajig magkänsla och Tinder som kompass söker Queenie tröst på sämsta tänkbara ställen. Och vid sidan av de törnar hon stoiskt uthärdar som ung, svart kvinna i en sexistisk, rasistisk värld, gör hon ett rätt bra jobb med att lägga krokben för sig själv. Men utrustad med galghumor, dödslojala vänner och en allsmäktig jamaicansk mormor kan man övervinna det mesta.

Queenie har marknadsförts som en ny sorts Bridget Jones och till viss del förstår jag det. Queenie och hennes kompisar lever ett liknande liv som Bridget och hennes vänner. Men Queenie är mycket mörkare och tar upp ämnen som rasism, mikroaggressioner, sexuella övergrepp, dålig självkänsla, psykisk ohälsa, psykisk och fysisk misshandel m.m.

Jag blev så arg på allt som Queenie utsätts och har utsatts för. Så arg på hennes idiotiska pojkvän som anser att hon är problemet när hans familjemedlemar uttalar sig rasistisk. Att hon är den som skämmer ut honom och skapar dålig stämning när hon säger ifrån.
Eller hur hon exotifieras av så många killar på dejtingsiten som bara vill ligga med en svart tjej.

Trots att boken är så mörk så är det komisk men på ett sätt som gör att en sätter skrattet i vrångstrupen ibland. Som hur Queenie som är riktigt bra på sitt jobb egentligen håller på att slarva bort allt för hon gör annat på arbetstid.
Jag tyckte om boken och gav den fyra stjärnor på Goodreads.  Läs den!

Jag läste boken under Läsalotsommar 2020.

One thought on “Queenie

  1. […] Queenie – Candice Carthy-Williams (2020) 8-13/7  400s (bibliotek) ♥ […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *