Till minne av en villkorslös kärlek

Till minne av en villkorslös kärlek är skriven som en släktkrönika över den bortglömde och avlidna författaren Jonas Gardell och hans familj. Det är verkligen ett annorlunda grepp att författaren Jonas Gardell dör i en bilolycka (en rondellolycka i tät dimma) i det första kapitlet.

Egentligen är Till minne av en villkorslös kärlek ett oemotståndligt kvinnoporträtt av Jonas Gardells mor, Ingegärd Rasmussen. Den excentriska frikyrkodottern, född i mitten av 1920-talet och kringskuren av sin tids alla begränsningar för kvinnor, som går till storms mot hela världen med stridsropet: jag måste vara fri!

Ingegärd träffar och gifter sig med Bertil, en framtidsman i 1900-tals Sverige, ett land i snabb förändring. Två drömmare som ska erövra världen. Men livet blir inte som en tänkt

Det är en väldigt annorlunda familj familjen Gardell. Det kan inte ha varit lätt för Ingegärd att få vardagen med familj, hem och arbete att gå ihop med så liten hjälp från sin man. Beskrivningen av hur han bara avviker från familjen under resan till sommarstället är otrolig. Det är tyvärr också bara toppen på isberget. Vilken skitstövel!

Det är både hjärtskärande och samtidigt  otroligt roligt beskrivet när Ingegärds demens börjar visa sig. De kosntiga sakerna hon påstår sig ha genomfört.

Frågan är bara hur mycket som är självbiografiskt och hur mycket som är fiktion. Kanske spelar det inte så stor roll. Gardell kan verkligen formulera sig i alla fall. Men jag tycker ändå att boken är för lång med sina 500+ sidor. Den innehåller också lite för många upprepningar på samma tema.

Boken fick tre stjärnor på Goodreads.

2 thoughts on “Till minne av en villkorslös kärlek

  1. […] Till minne av en villkorslös kärlek – Jonas Gardell (2018) 16-20/9 552s (egen) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *