Harlem Shuffle

För kunderna och grannarna på 125:e gatan är Carney en hederlig möbelförsäljare, som gör sitt bästa för att försörja sig själv och sin familj. Han och hans fru Elizabeth väntar sitt andra barn, och om hennes uppåtsträvande föräldrar inte gillar honom eller deras trånga lägenhet bredvid tunnelbanespåren, känns det ändå hemma.
Men få människor känner till Carneys släktband till det skumma övre Manhattan, och att hans normala fasad har mer än ett fåtal sprickor. Sprickor som blir hela tiden blir större.

Harlem Shuffle är en genialt konstruerad berättelse som utspelar sig i det tidiga 1960-talets Harlem. Det är en familjehistoria maskerad som deckare, men också en samhällsroman om rasism och makt, och i sista hand ett kärleksbrev till Harlem.

Colson Whitehead har snabbt blivit en favorit då jag läst både The Underground Railroad och The Nickel Boys av honom. Jag tycker om hans sätt att skriva, miljöbeskrivningarna och hans karaktärer.

Carney försöker att hålla sig på rätt sida av lagen men halkar hela tiden fel. Hans kusin Freddie har stor del i det. Carney kan inte låta bli att hjälpa kusinen när han råkar illa ut och det leder till mer krångel.

Boken fick fyra stjärnor på Goodreads och jag kommer absolut at läsa fler böcker av författaren. Jag läste boken på engelska.

One thought on “Harlem Shuffle

  1. […] Harlem Shuffle – Colson Whitehead (2021) 16-22/1 320s (egen) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.