Osynliga kvinnor

Föreställ dig en värld där din telefon är för stor för din hand, där din läkare ger dig läkemedel som är fel för din kropp, där du fryser på jobbet för att temperaturen på din arbetsplats är fem grader för kall, där du i en bilolycka är 47% mer benägen att bli allvarligt skadad. Om något av detta låter bekant, är chansen stor att du är kvinna.

Caroline Criado Perez belyser genom exempel från hela världen hur kvinnor systematiskt ignoreras. Från teknik till naturkatastrofer, från sexistisk snöröjning i Värmland till våldtäkter i krigszoner – Osynliga kvinnor är en kompromisslös analys av vad vi inte vet – och varför vi inte vet det. En uppslukande faktabok om hur kvinnor världen över påverkas av okunnighetens könspolitik.

Jag lyssnade på större delen av boken som ljudbok genom Storytel medan jag städade ur klassrummet och fixade annat. Den är väldigt intressant och jag blev så arg när jag lyssnade på den. Hur kan det fortfarande vara så här! Hur kan nästan hela världen vara så intriktad på män på alla sätt? Hälften av världen består ju av kvinnor.

Jag tyckte också om att författaren berättar om fakta från hela världen. Hon berättar också om att svarta kvinnor löper en mycket högre risk att dö eller få svåra skador under sin förlossning än vita kvinnor gör i USA.

Boken är skriven av Caroline Criado Perez. Den fick fyra stjärnor på Goodreads.

One thought on “Osynliga kvinnor

  1. […] Osynliga kvinnor – Caroline Criado Perez (2020) 12-13/6  457s (Storytel & bibliotek) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *