Yahya Hassan 2

Hösten 2013 gav den danske poeten Yahya Hassan ut diktsamlingen Yahya Hassan, om en uppväxt präglad av våld, svek och kriminalitet. Boken blev en sensation i Danmark och sålde över hundra tusen exemplar, och den fick också stor uppmärksamhet när den kom ut på svenska 2014.

Uppföljaren Yahya Hassan 2 består precis som debuten av hårda, skoningslösa, självbiografiska dikter – genomgående skrivna med kompromisslösa versaler. De handlar om hans tid som ”husblatte” som älskas av den danska kultureliten, om att vara hotad till livet och vara under ständig bevakning av livvakter, om tillvaron i fängelset, om hans psykos.

Jag blev helt golvad av den första diktsamlingen Yahya Hassan men sedan glömde jag bort att köpa hem uppföljaren. Det var inte förrän jag såg att han hade dött.

Yahya Hassan 2 skrev han när han var intagen på en rättspsykiatrisk anstalt och den handlar om hans minst sagt turbulenta liv efter succéen med Yahya Hassan. Hur han utvecklade en beroende problematik och hur han 2016 blev dömd till fängelse efter att ha skjutit en man. Två år senare erkände han sig skyldig till 42 brott och dömdes till rättspsykiatrisk vård.
Dikterna är väldigt arga, våldsamma och självutlämnande. De är också en kritik mot nästan allt , kanske mest mot honom själv.

Boken fick fyra stjärnor På Goodreads.

2 thoughts on “Yahya Hassan 2

  1. gillar mycket hans texter, starkt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.