Mitt namn är Firekeeper

Daunis Fontaine, oregistrerad stammedlem av blandad härkomst, har aldrig riktigt passat in; varken i sin hemstad eller på det närliggande Ojibwa-reservatet. En familjetragedi har fått henne att lägga studiedrömmarna åt sidan, nu tar hon hand om sin sköra mamma. Den enda ljuspunkten i tillvaron är Jamie, det lokala hockeylagetscharmerande men något hemlighetsfulle stjärna. Men ett chockerande mord blir startskottet på en brottsutredning där Daunis motvilligt går med på att jobba under täckmantel för FBI. Det hon upptäcker tvingar henne till att omvärdera vad det innebär att vara en ojibwa, och vad det innebär att vara en Firekeeper.

Huvudpersonen Daunis Fauntain vars familj på mammans sida tillhör den rika överklassen medan hennes pappa var Ojibwa, ursprungsamerikan. Det blev en stor skandal när hon blir gravid med Levi Joseph Firekeeper, en ung hockeystjärna från Ojibwestammen, en del av den föraktade ursprungsbefolkningen. Morföräldrarna skickar iväg modern tills Daunis föds och på hennes födelseattest står inte fadern med.
Daunis pappa gifter sig istället med Dana och får en son, Levi;  som bara är sex månader yngre än Daunis.

Daunis mamma är rätt svag på många sätt men hon stod i alla fall på sig Daunis fick en bra relation med fadern och hans familj. Tyvärr så dog pappan när när Daunis och Levi var sju år.

Det fanns två viktigaste personerna i Daunis liv. En av dem var hennes morbror David som var lärare på hennes skola. Han var den som uppmuntrade henne att studera och som utmanade henne intellektuellt. Han var också en f.d. narkoman som dog av en meth-överdos förra året.
Den andra är hennes faster Teddie Firekeeper som  lär sig Daunis mycket om stammens historia, traditioner och seder, något som hon också allt mer ansluter sig till och tillämpar.

Ishockey spelar en stor roll i bokens handling. Både Daunis och Levi spelade i hockeylaget där Levi är kapten. Daunis fick sluta med hockey efter en svår axelskada. Hon fortsätter dock att träna mycket och att umgås med laget. Så kommer det en ny spelare till laget, Jamie Johnson. De attraheras av varandra men Daunis är väldigt skeptiskt till att inleda något på grund av hur hennes förra förhållande slutade.

Men så dör ännu en person som står Daunis nära på grund av meth och FBI vill att Daunis ska jobba under täckmantel för dem. Allt blir väldigt krångligt när Daunis ska försöka hitta vem inom stammen som tillverkar den nya versionen av meth och hur den kan distribueras. Hon vill förhindra att fler unga går under på grund av droger men det blir en svår balansgång mellan att skydda stammen och att hjälpa FBI.

Kärlekshistorien är väldigt krånglig och inte helt okej. Snacka om att det blir en intressekonflikt.

Boken var väldigt spännande och emotionell.  Den fick fyra stjärnor på Goodreads.
Författaren heter Angeline Boulley.
Angeline Boulley kommer från Sugar Island, Michigan och är medlem i Sault Ste. Marie Tribe of Chippewa Indians. Hon var tidigare chef för Office of Indian Education vid U.S. Department of Education. Mitt namn är Firekeeper är hennes debutroman.

One thought on “Mitt namn är Firekeeper

  1. […] Mitt namn är Firekeeper – Angeline Boulley (2022) 10-11/7 447s (bibliotek & Storytel) ♥ […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.