Dina händer var fulla av liv

De säger att hon borde vara tacksam. Men Nora ville aldrig hamna i Sverige. Det var Ahmeds påhitt.
När en begynnande oro växer i Somalia hotas deras obekymrade liv. Noras uppväxt i en trygg och välrenommerad familj har gjort henne oförberedd på den politiska instabilitet som nu skakar om tillvaron. Som tvingar henne på flykt.
Resan blir svårare än hon har kunnat föreställa sig och väl framme i det kalla Sverige vill hon, med alla sina förluster bara dö. Men hon har sin dotter.
Och hon har minnena. I Mogadishu var hon lärare på stans bästa  gymnasium, hon hade allt. Där fanns hennes far med den stora magen och de skräddarsydda kostymerna, hennes mor med teblandningen som fick grannarna att häpna. Där fanns Ahmed och deras dotter, marknaderna och den mintgröna villan på Liidos strand.

Vi får följa Nora från hon är liten till när hon befinner sig i Sandviken. Det är hjärtskärande läsning. Me n det känns också som att boken är för kort. Jag vill veta mer om alla karaktärer. De blir lite svaga i konturerna. Handlingen går för fort fram.

Boken fick tre stjärnor i betyg.

Författaren Suad Ali, föddes 1990 i Somalia och är statsvetare och har arbetat med migrationsfrågor på FN:s flyktingorgan UNHCR, Utrikesdepartementet och Migrationsverket. Dina händer var fulla av liv är hennes debutroman.

Boken var en av de nominerade böckerna till Årets bok 2022 som tillkännages den 13 oktober.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.