Under falkens vingar

När Ramona och hennes man kommer hem till sitt hus utanför Skellefteå möts de av en polis. De blir ombedda att följa med i hans bil, utan att han förklarar varför. Men Ramona vet redan. Så fort de sätter sig i bilen kan hon se det som väntar dem. Viken vid sjön. Den tonåriga flickan som ligger död i båten. Flickan som ingen vet namnet på eller kan identifiera.

I brist på ledtrådar tar polisen hjälp av Ramona och hennes förmåga att få en skymt av människors liv, av saker de helst hade velat hålla hemliga. Som den gången hon uppfattade att en förbipasserande kvinna skulle kasta sig från en bro, eller att paret vid kafébordet intill skulle separera. Men för att lösa gåtan med flickan räcker det inte att se det som är dolt och begripa vad synerna betyder. Ramona måste nå djupare än någonsin tidigare.

Boken är skriven i jag-form så det känns som Ramona vänder sig till läsaren. Detta är författaren Anton Marklunds spänningsdebut och jag tycker att han gjorde ett riktigt bra jobb. Jag lyssnade på större delen av boken genom Storytel med Sofia Berntson som uppläsare.
Jag gillar det som Ramona säger i inledningen, att alla val vi gör leder till att världen delar upp sig i olika verklighetslinjer som för varje nytt val bara blir större och större. Skrämmande, men sant. Får mig att tänka på filmen  Sliding Doors med Gwyneth Paltrow.

Det här är den första delen i en spänningsserie om Ramona Lindh, socionomen med en gåva som är såväl en välsignelse som en förbannelse.

Under falkens vingar fick 3,5 stjärnor på Storygraph. På Goodreads fick den tre eftersom det inte finns halva stjärnor där. Jag kommer att läsa nästa bok i serien.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *