The Absolutely True Diary of A Part-Time Indian

 

Mitt liv som halvtidsindian bygger på den hyllade författaren och komikern Sherman Alexies egna upplevelser. En sorglig men varm berättelse, välskriven, full av humor kryddad med Ellen Fornays underbara illustrationer i seriestil.

Junior, 14 år, är den nördigaste indianen i hela Spokane-reservatet. Han läspar, stammar, är född med vattenskalle och sitter helst av allt hemma och ritar serier.

En dag får Junior besök av sin lärare, Mister P, som har ett enda råd att ge honom: Åk härifrån, så fort du bara kan. Mister P har tvingats bevittna allt för många begåvade barn i reservatet som bara fått lära sig en sak: hur man ger upp.
Trots att nästan alla på reservatet ser honom som en svikare och förrädare, lyder han rådet och börjar på en helvit medelklasskola 22 miles bort. De enda indianerna där är han själv och skolmaskoten.

Jag har tänkt läsa den här boken i flera år men aldrig kommit till skott. Men så låg den framme på biblioteket och jag plockade med den hem. Det är jag glad för.

Boken väckte verkligen alla slags känslor. Junior har en otroligt tuff uppväxt på reservatet. Hans föräldrar är alkoholister och hans syster är deprimerad. Själv blir han mobbad och har bara en vän. När han är 14 år har han redan varit på 42 begravningar, 42 begravningar!

Boken är skriven med mycket humor och det är väl det som gör att en orkar läsa vidare trots allt hemskt som händer. Den fick fem stjärnor på Storygraph.

Författaren heter Sherman Alexie och han har skrivit många böcker bland annat You Don’t Have To Say You Love Me: A Memoir, War Dances och Blasphmy. Han har skrivit noveller, dikter, pjäser och romaner för både barn och vuxna.

 

One thought on “The Absolutely True Diary of A Part-Time Indian

  1. […] The Absolutely True Diary of A Part-Time Indian – Sherman Alexie (2007) 15-16/10  251s (bibliotek) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *