En riktig sommarbok

Baddaren av Emma Hamberg är en riktig sommarbok. Underhållande, omöjlig att lägga ifrån sig men inte särskilt minnesvärd.

Konstnärinnan Maja Hannix bor med sin man  den mer än 3o år äldre framgångsrika skulptören Pelle på ett gammalt 1700tals slott på Hjortholmen i Mälaren.  Maja var konsteleven som blev kär i sin ärare och som aldrig slog igenom själv. Nu är hon trött på sitt liv. Hon är trött på att inte kunna försörja sig själv, påatt inta ha någon inspiration och på att Pelle inte vill ha henne sexuellet längre.

Tillslut kommer honom på att starta en simskola för vuxna under två sommarveckor. Hon tror att många olika ska komma och att det ska bli ett möte mellan kulturer. Men det visar sig tillslut att det bara kommer 3 elever. Den 19-åriga Alex, trädgårdsmästaren Jens och kulturjournalisten Karin. Alla bär de på sina demoner och vistelsen på slottet kommer förändra dem för alltid.

Jag har riktigt svårt att tycka om Maja. Hon är gnällig och skyller sina egna misslyckanden på andra. Sen tänker hon inte heller. Eller fel av mig hon tänker bara på sig själv. Sedan förstår jag att det inte kan vara lätta att vara i beroendeställning till sin man, att inte ha några egna pengar. Men hon måste ju ta sitt eget ansvar.
Sen tycker jag inte om Karin heller. Snacka om häxa. Man kan inte skylla på en olycklig barndom hela livet. Sen så borde hon ha sökt hjälp. Framförallt för sin dotters skull.

I slutet av boken gillar jag dem iallafall bättre.

Emma Hamberg har tidigare gett ut två romaner för vuxna, Mossvikenfruar och Brunstkalendern.  Dessutom har hon gett ut ungdomsböckerna Linas kvällsbok 1 &2.  Jag har läst alla och tycker bäst om Linas kvällsbok 1 & 2. De andra kommer jag faktiskt inte ihåg mycket av. Säkert blir det samma öde för denna bok med.

Sen förstår jag inte riktigt varför den heter Baddaren. Hon säger ju till Alex att han kan få Baddaren nu när han kan simma. Men Baddaren handlar ju inte om att kunna simma. Snarare om vattenvana.

0 thoughts on “En riktig sommarbok

  1. […] Baddaren – Emma Hamberg juli 372s (bibliotek) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *