Tvångsgifte

Alltihop hände på sommarlovet efter nian. Vi skulle åka hem till Turkiet över sommaren som vanligt.
-Lova att du inte blir bortgift nu, sa Aida min bästa vän.
Hon lät orolig, men jag bara skrattade åt henne. Mina föräldrar är inte såna. De skulle aldrig tvinga mig att göra något jag inte ville. Vi ska ju bara hem på lite semester.

Sommaren efter nian åker Fatma med sina föräldrar och syskon till familjen i Turkiet. Aida är livrädd att hon inte ska komma tillbaka. Fatma lovar Aida dyrt och heligt att inte bli bortgift. Fast det blir inte så,. Hon tvingas förlova sig och gifta sig med en man hon aldrig tidigare träffat.

En riktigt obehaglig bok som får det att krypa i mig. Det värsta är att detta händer  nu precis när jag skriver.  Tvångsgifte. Jag blir så arg bara jag tänker på det.  Jag har haft tjej i min klass som varit bortlovad sen hon var liten till sin äldre kusin. Nu är den tjejen 16 år.. Jag hade henne i min klass från ettan till fyran.  De jävlarna som utsätter sina döttrar för det borde få livstids fängelse! De förstör ju ett liv och är medhjälpare till våldtäkt. Näe fyfan!

Sen är ju det här en ungdomsbok så allt händer på bara 200 sidor. Men jag tycker Wahldén gör det bra. Sen att slutet blir lite väl gör inget. Budskapet är det viktiga och att ungdomar förhoppningsvis blir medvetna om det.

Boken heter Ingen du känner och författaren är Christina Wahldén som tidigare skrivit bland annat: I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig och Min systers dotter har många pappor, som jag har läst.

 

3 thoughts on “Tvångsgifte

  1. […] Ingen du känner – Christina Wahldén juni 205s (biblioteket) Like this:LikeBe the first to like this. […]

  2. […] Ingen du känner – Christina Wahldén […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *