Onda vampyrer ♥

20130512-193101.jpg

Jag vet inte varför jag inte läst den här boken förut. Visst jag är lite skeptisk mot King. Jag har läst några böcker av honom förut men fastnade inte för honom. Jag gillade Dean Koontz (eller Dean R Koontz som han kallade sig då). Jag tror jag har läst Pestens Tid, Det och Carrie. Däremot har jag sett en massa filmatiseringar av hans böcker.

Jag läste Salem´s Lot för att vi skulle läsa den till Vampyrbokcirkeln.

Jerusalems Lot i Maine är den typiska amerikanska småstaden. Prydliga vita hus med verandor och välskötta gräsmattor, ett centrum med drugstore och lunchrestauranger. Bondgårdar och små industrier utanför staden.

En sensommardag kör författaren Ben Mears sakta in i staden. Han har vuxit upp där och återvänder nu för att skriva en roman om staden och driva ut barndomens alla spöken. Men så blir det inte, för något håller på att hända med Salems Lot. Märkliga dödsfall inträffar. Ett barn försvinner. Människor börjar uppföra sig konstigt.

En främling har nämligen kommit till staden. En främling med en hemlighet lika gammal som ondskan själv. Salems Lot och dess invånare kommer att drabbas på ett sätt som ingen i vår moderna, rationella värld kan

Boken startar med att man förstår att något ohyggligt har hänt. Att en hel stad försvunnit eller iallafall dess innevånare. Det är bara en man och en pojke som nu befinner sig i Mexico som vet vad som egentligen hände.

Sedan får vi resa tillbaka i tiden och se vad som hände genom flera av stadens invånares ögon. Men huvudpersonen i boken är Ben Mears som hoppas komma över sin stora sorg och som faller för en flicka från staden. Han hoppas hitta inspiration till sin nya bok för där inträffade ett ohyggligt mord för många år sedan.  Men  han får mer än han bett om.

Jag har hört/läst att många tycker att King är en så kallad ”ordbajsare”. Att han har ett för beskrivande språk och krånglar till det för mycket. Men jag tycker bara att det är bra. Jag gillade det. King är verkligen duktig att bygga upp en obehaglig och olycksbådande stämning. Boken är riktigt otäck och det gillar jag.

Det tog ganska lång tid innan någon riktig vampyr dök upp, men det var så spännande ändå. Jag tyckte också om att det var berättades ur flera olika människors situation. De flesta människorna var riktigt inskränkta människor. De var obehagliga och osympatiska.

Det blir faktiskt lite svårt att hålla isär några personer. Jag fick bläddra tillbaka några sidor ibland för att komma ihåg vem det handlade om. Det blev lite för många personer ibland.

Men jag förstå inte riktigt varför vampyrerna inte spred sig till andra städer. Varför verkade det sluta i Salem’s Lot? Jag vill veta!

0 thoughts on “Onda vampyrer ♥

  1. […] Salem’s Lot – Stephen King 12-15/5   483s  (bibliotek) ♥ […]

  2. […] Salem’s Lot – Stephen King  […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *