By the Shores of Silver Lake

 

20130709-074525.jpg

Nu har vi kommit så låg fram i omläsningen av Lilla husetböckerna att det kommer att komma en del spoilers. Så nu har ni blivit varnade!

Detta är den 5:e delen i Lilla husetserien. Det har gått ungefär 5 år sedan Huset vid Plommonån. Ingen förklaring ges till varför, men det var under den här tiden som Laura Ingalls lillebror Freddie föddes och dog. Det står inget om det här i boken. Han föddes 1875 och dog 1876.

När boken startar så håller familjen precis på att hämta sig från scharlakansfebern. Alla utom Laura och pappa Charles har varit sjuka. Det har varit tuffa år med dålig skörd och nu har de en skuld till doktorn för vården och medicinen. Men det värsta är att Mary har blivit blind.
De är fyra flickor nu när Grace fötts.

Faster Docia kommer till de och vill att de ska följa med västerut eftersom hennes man Hi behöver hjälp av Charles vid järnvägsbygget. De bestämmer sig för att ta chansen men Mary måste bli friskare innan de kan åka så pappa tänker resa före med vagnen så får de komma efter med tåg. Jack är en gammal hund nu och kommer inte orka gå under vagnen, men pappa Charles tänker ta honom i vagnen. Han har blivit försummad under sjukdomstiden men nu bäddar Laura om hans säng och klappar om honom extra noga. På morgonen efter ligger han död i sin korg.  Behöver jag säga att jag storgrinar varje gång jag läser det? Det spelar ingen roll hur många gånger jag gör det.

Efter det är boken inte lika sorglig. De åker på tåget  Tracy där Charles hämta dem med vagnen sedan är det av till Rallarlägret. Där finns också faster Docia, hennes man Hi och hans barn Lena och Jean. Lena och Laura blir genast vänner , men mamma Caroline tycker inte riktigt om deras vänskap. Lena är för vild. Laura lär sig rida barbacka på ponnyhästar och sjunga fräcka visor.

Laura börjar bli sin egen person. Hon lyder mamma och pappa, men hon tänker desto mer. Som när pappa varnar henne och Carrie för att prata med rallarna som använder ett rått språk. Carrie blir rädd och vill absolut inte vara med om något sådant men Laura skulle vilja höra lite rått språk bara för att få veta vad det är.
Hon har också svårt att bära sin hätta. Då ser hon ju bara rakt fram hon vill ju se allt.

Almanzo Wilder (Lauras framtida man) dyker upp i slutet av boken.

 

0 thoughts on “By the Shores of Silver Lake

  1. […] By the Shores of Silver Lake – Laura Ingalls Wilder 5-7/7  290s (egen)  ♥ […]

  2. […] By the Shores of Silver Lake – Laura Ingalls Wilder […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *