Angelägen

20130916-191911.jpg

Det här är en bok som alla lärare borde läsa. Den tar upp frågan om tvångsäktenskap, men nu är det inte bara tjejen som tvingas. Författare till boken är Arkan Asaad och han har varit med om det boken beskriver. Jag har sett en föreläsning av honom där han berättar sin historia. En föreläsning som alla lärare och alla som arbetar med barn och ungdomar borde få se.

Här kan ni se en intervju med Arkan Asaad:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=qa84hdObOrg&w=560&h=315]

Stjärnlösa nätter är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàr ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld.

Stjärnlösa nätter handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fniss och förebråelser. Amàr är först väldigt glad att återse sin jämnåriga kusin Amina. Men får en chock när det står klart att hans far över hans huvud bestämt att de ska gifta sig.
Amàr klarar inte trycket från släkten och går med på giftermålet, men ångrar sig. Då utbryter det verkliga helvetet.

Det här är ett ständigt aktuellt ämne på skolan där jag jobbar.

2 thoughts on “Angelägen

  1. […] Stjärnlösa nätter – Arkan Asaad  5-6/9  250s  (bibliotek) […]

  2. […] Stjärnlösa nätter – Arkan Asaad  […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.