Legend

IMG_4488[1]

Det som en gång var västra USA är nu Republiken, en nation som ständigt befinner sig i krig med sina grannar.
Femtonåriga June är född i en elitfamilj i ett av Republikens rikaste distrikt, och hon får sin utbildning i Republikens högsta militära kretsar. Day, däremot, är född i slummen och är landets mest eftersökta brottsling. Men hans motiv är kanske inte så illasinnade som de verkar
June och Day är från två olika världar, och det finns ingen anledning till att deras vägar skulle korsas förrän den dag då Junes bror Metias mördas och Day blir huvudmisstänkt. Indragen i den ultimata katt-och-råtta-leken kämpar Day för sin familjs överlevnad, medan June söker hämnd för Metias död.
Men så upptäcker June och Day, i en chockartad vändning, sanningen om vad som har sammanfört dem. Och hur skrämmande långt deras hemland är berett att gå för att bevara sina hemligheter.

Legend måste väl vara en av de mest hypade böckerna i år, eller? Jag reserverade den på biblioteket när jag såg att så många bloggare och tidningar skrev om den. Måste ju kolla what all the fuss was about.

Nu är jag glad att ha läst den. Jag tyckte väl inte att den var ett mästerverk, men en riktigt bra bok. Man får följa de jämnåriga June och Day som växt upp under helt olika förutsättningar, men ändå har mycket gemensamt.

När alla barn är 10 år får de genomgå en prövning som bestämmer hur det ska gå för dem. I bästa fall får man en betald utbildning för att bli soldat och kämpa mot fienden. I värsta fall skickas man till ett arbetsläger och försvinner.

June är den som fått de bästa resultaten någonsin och är betraktad som ett underbarn. Day blev däremot underkänd med katastrofalt dåliga siffror och skickades iväg till ett arbetsläger, sas det..

Historien berättas omväxlande av June och Day. Det fungerar riktigt bra.

Mycket spännande bok. Det är tydligen den första delen i en serie. Nästa del heter Prodigy och den tredje heter Champion på originalspråk. Författare är Marie Lu.

0 thoughts on “Legend

  1. […] Legend – Marie Lu 24-25/11  291 (bibliotek) […]

  2. Carro skriver:

    Jag har tänkt att den här inte är något för mig men jag måste nog tänka om tror jag 🙂

  3. […] Legend – Marie Lu […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *