Steampunk, internatskolor, vampyrer & varulvar!

20131203-162606.jpg Visst är framsidan snygg?!

Jag älskade Gail Carrigers förra serie The Parasol Protectorate med Alexia Tarabotti. Den här serien heter Finishing School och Etiquette & Espionage är den första boken i serien. Den utspelar sig innan The Parasol Protectorateserien.

Huvudperson är Sophronia som är 14 år och en riktig prövning för sin mamma. Hon är mer intresserad av att plocka isär klockor och klättra i träd än av att bete sig på rätt sätt. Hennes familj hoppas verkligen att ingen ser hennes fruktansvärda nigning. Efter det skett ännu en katastrof vid en tebjudning så känner Sophronias mor att hon inte har något val.

Sophronia skickas omgående till Mademoiselle Geraldine´s Finishing Academy for Young Ladies of Quality. Men det visar sig att skolan inte är vad den verkar vara. Visst lär de sig att dansa, klä sig och uppföra sig på bästa sätt, men de lär sig också att lönnmörda, att vilseleda och spionera – så artigt som möjligt naturligtvis.

Jag tycker  om Sophronias vänskap med the sooties alltås de som skyfflar kol och är mekaniker. Hennes vänskap med en av dem Soap kommer nog utvecklas till något mer.. Sophronia har också en ”hund” Bumbersnoot som är en mechanimal. Det är för Bumbersnoots skull som hon bryter mot reglerna och blir vän med Soap och hans gäng. Bumbersnoot äter ju kol.

Några andra personer från Parasol Protectorate-serien dyker också upp. Vilka tänker jag inte avslöja.

Boken var helt okej, men inte mycket mer. Jag blev faktiskt lite besviken. Men jag kommer att läsa nästa bok i serien, Curtsies & Conspiracies, måste ju veta vad som händer.

0 thoughts on “Steampunk, internatskolor, vampyrer & varulvar!

  1. […] Etiquette & Espionage – Gail Carriger  312s 2-6/12 (egen) […]

  2. […] Etiquette & Espionage – Gail Carriger […]

  3. […] Jag har läst den första delen som hette Etiquette & Espionage.  Läs vad jag tyckte här. Det är fullt med övernaturliga varelser i det viktorianska […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *