The Gemma Doyle-trilogy

Jag hörde talas om serien på Booktube. Det lät som en bra serie så jag lånade hem den från biblioteket. Sen läste jag hela serien under Booktubeathon. Man skulle påbörja och avsluta en serie så jag bestämde mig att läsa den här eftersom de skulle tillbaka till biblioteket.

Serien utspelar sig under den Viktorianska eran.

Den första boken heter A Great and Terrible Beauty

IMG_5654[1]

Huvudpersonen är Gemma Doyle som är uppväxt i Indien. Men hon  när hennes mamma mördas på Gemmas 16-årsdag blir allt annorlunda. Gemma som nyss bråkat med sin mamma och därför sprungit ifrån henne såg hur mamman dödasdes fast hon inte var i närheten. hon fick någon slags syn.

Gemma skickas tillbaka till England där hon ska gå på internatskolan Spence. Där ska hon läa sig att bli en riktig dam. Men Gemma har inte lätt att få vänner. Hon blir utfryst av ”drottningen” Felicity, den vackra Pippa och till och med av sin alldagliga rumskamrat Ann. Men Gemma utövar utpressning för att få komma med i inneklicken.

Gemma upptäcker att hon blivit förföljd från Indien av Kartik (en riktigt snygg ung man) som varnar henne för hennes syner. Men Gemma får fler och fler syner. En natt visar en barnande henne en dagbok som innehåller en hemlig orders hemligheter.
Gemma och hennes vänner kommer snart på ett sätt att ta sig till de andra världarna där Gemmas syner utspelar sig.  Där kan de göra och vara vem de vill. Men allt har ett pris.

Jag tycker att den första boken var helt okej. Den kunde ha varit bättre. Personerna är mer karikatyrer och jag tycker inte om huvudpersonen Gemma.

IMG_5659[1]

Rebel Angels är den andra boken i serien.

Det är snart jul och Gemma ser fram emot en jul utanför Spence Academy. Hon ska umgås med sina väner, gå på baler och ta hand om sin sjuke far. När hon hoppar av tåget är inte hennes bror där och möter henne, istället är det en otäck man verkar följa efter henne. Hon springer fram till en ung man och ber om hjälp. Det visar sig vara Lord Denby som känner till hennes bror och bjuder hem dem på bal.

Gemma börjar att  se syner av tre unga flickor i vita klänningar. Något hemskt har hänt flickorna och de måste återvända till de andra världarna för att få veta på vad som hänt. Snart är de tillbaka där igen och glömmer nästan varför de återvänt när de träffar på en förlorad vän. Men allt står inte rätt till…

Kartik berättar för Gemma att hon måste finna Templet och binda magin som finns i de andra världarna.

IMG_5667[1]

 

Den tredje och avslutande delen heter The Sweet Far Thing.  Gemma fortsätter att leta efter sin fiende och hennes mors mördare. Dessutom känner hon sig mer och mer dragen till Kartik.

Det är helt omöjligt att skriva något mer om boken utan att spoila de tidigare två.  Boken är löjligt lång 813 sidor. Det var helt onödigt. Det vore bättre om halva boken strukits. En massa onödiga beskrivningar, händelser och dialoger.

Jag är inte imponerad av serien. Den första boken var helt okej, men sedan blev det snabbt sämre i de två följande böckerna. Riktig skit! Enda anledningen till att jag läste klar serien var booktubeathon. Men jag hamnade i en lässvacka på grund av den. Det lät ju så bra historisk roman under den Viktorianska eran + magi. Blä!

 

 

One thought on “The Gemma Doyle-trilogy

  1. […] A Great and Terrible Beauty – Libba Bray  16-17/7  403s (bibliotek) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *