Egenmäktigt förfarande

IMG_5668[1]

 

Ester Nilsson är poet och essäist och en förnuftig människa i en förnuftig relation. En dag får hon en förfrågan om att hålla ett föredrag om konstnären Hugo Rask. Från och med nu ska hela hennes tillvaro hänga samman med denna till sin avsikt helt oskyldiga begäran.

I publiken sitter konstnären själv, hänförd, och de två möts för första gången efter föreläsningen. Ett slags kärlekshistoria inleds mellan Ester Nilsson och Hugo Rask, banal i sin enkla grymhet, storslagen i sin fullständiga hängivenhet.

Egenmäktigt förfarande är en berättelse om hur mycket vi är beredda att bedra oss själva i vår önskan att bli älskade, men också om hur svårt det är att inte utnyttja människors svaghet, och hur brutalt resultatet blir. Lena Andersson skildrar här hur det känns att utsättas för den stormande passionen – utan att fullt ut kunna gå upp i den. Det är en detaljstudie i makt och besatthet, rolig och smärtsam om vartannat.

Jag förstår varför denna bok tilldelades Augustpriset i skönlitterarur 2013. Så välskriven! Trots att den är så kort (bara 205 sidor) så finns allt med. Jag blir så förbannad på den store egoisten Hugo, men också på Ester som lurar sig själv hela tiden. Som blir helt besatt av karln och vägrar inse att han egentligen inte är så intresserad.

Jag känner igen vissa personer i det här…

Det var en numera pensionerad kollega som tipsade mig om boken.

One thought on “Egenmäktigt förfarande

  1. […] Egenmäktigt förfarande -en roman om kärlek – Lena Andersson  20/7  205s  ♥ […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *