Persepolis 3 & Persepolis 4

IMG_5999[1]

I del 3 har har Marjane börjat sitt nya liv i Österrike.

Det är november 1984 och Marjane har skickats till Österrike efter att situationen i det fundamentalistiska Iran har blivit ett direkt hot mot hennes liv. Ensam och ung i ett främmande land försöker hon bygga ett liv och skapa sin identitet.

Hon hamnar på ett inackorderingshem som drivs av nunnor. Där stöter hon på problem på grund av sin bakgrund och sin frispråkighet. Efter ett tag kan hon lakoniskt konstatera att det inte är mycket som skiljer nunnorna i Österrike från de religiösa fundamentalisterna i Iran.

Pendlande mellan nyfikenhet och uppgivenhet utforskar hon det nya livet. Hon skaffar sig vänner, hon blir kär och hon testar nya gränser.

Men känslan av utanförskap lyckas hon inte bli kvitt och det leder henne ner i ett allt mer ensamt och destruktivt liv

I del 4 har Marjane återvänt till Iran:

I de tre första delarna av Marjane Satrapis självbiografiska serie, Persepolis, har läsaren fått följa Marjis uppväxt i det allt mer fundamentalistiska Iran, hennes flykt till Österrike vid blott fjorton års ålder och hennes öde i landet långt, långt hemifrån. I denna del återvänder Marji till Iran. Hennes hemlängtan är alltför stor. Hon har blivit en självständig kvinna och konflikterna med det strängt religiösa samhället är många. Svåra är de utmaningar som väntar, men på sitt alldeles speciella sätt lyckas hon att hitta sin egen väg och med den en liten skärva av frihet. Hon låter sig inte kuvas och hon vägrar att anpassa sig.

Böckerna är har verkligen gett mig en inblick i det fundamentalistiska Iran och hur livet var för innevånarna. Riktigt otäckt och hjärtskärande. Böcker som alla borde läsa. Älskar  bilderna.

2 thoughts on “Persepolis 3 & Persepolis 4

  1. […] Persepolis del 3 – Marjaneh Satrapi 15/10 95s (bibliotek)  ♥ […]

  2. […] Persepolis del 3 – Marjaneh Satrapi  […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *