Blod rödare än rött

IMG_6047

Jag har tidigare läst Stjärnlösa nätter av Arkan Asaad och även sett en filmad föreläsning med honom.  Nu har han kommit ut med en ny bok:

Uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit?

Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas.

När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa.

Vad ska jag säga om den här boken? Den är lättläst och engagerande. Jag läste ut den samma dag som jag hämtade den på biblioteket. Den berör mig. Berättelserna om tortyren under kriget och vad som händer Casims familj ,men också det fruktansvärda sättet familjemedlemmarna behandlar varandra på (som Casims mammas behandling av Casims fru).

Men jag förstår inte hur Amár kan förlåta sin farmor och pappa så lätt. Jag förstår det inte helt enkelt. Förstå varför är en sak men…

One thought on “Blod rödare än rött

  1. […] Blod rödare än rött – Arkan Asaad 3-4/11 243s (bibliotek) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *