De förklädda flickorna i Kabul

461

 

Efter att ha fött tre flickor bestämmer sig Azita, en kvinnlig politiker i Afghanistan, för att förvandla sin fjärde dotter till en son. Hennes yngsta dotter får sitt långa hår avklippt och kläs i byxor och en jeansskjorta. Maken blir också nöjd – han blir inte längre baktalad som ett misslyckad far till enbart fyra döttrar, i ett samhälle där pojkar och män är det enda som räknas.

De kallas ”bacha posh” – flickorna som kläs ut till pojkar av föräldrar som har ett desperat behov av söner. I förklädnad kan flickorna röra sig friare i ett hårt segregerat samhälle. De kan också arbeta och gå i skolan, tills puberteten sätter stopp och tvingar dem att bli kvinnor som gifts bort mot sin vilja.

När journalisten Jenny Nordberg först berättade om det okända fenomenet i New York Times 2010 blev de förklädda flickorna en världsnyhet. Boken fortsätter att följa flera familjer på nära håll i Kabul och är en fascinerande historia om uppfinningsrikedom och kollektivt självbedrägeri, men blir också ett skakande reportage om hur lite en kvinnas liv är värt efter tretton års krig i Afghanistan.

I sökandet efter hemligheter i en krigszon ställer författaren förbjudna frågor om sex och könsidentitet, om Gud och religiösa lagar, och om vad skillnaden mellan pojkar och flickor – eller män och kvinnor – egentligen består i. Det hon till slut finner i ett av världens farligaste länder lär oss något om vår egen historia och om människors vägran att acceptera förtryck genom alla tider.

Det var så intressant att läsa om fenomenet bacha posh. Nu tvistas det ju om huruvida Jenny Nordberg  var först med att upptäcka och skriva om det, men det är inte det som är intressant. Ordet för pojke är samma som för barn, medan ordet för flicka är den andra (eller något liknande).

Det var intressant och hemskt att läsa om de kvinnor och flickor som levt som bacha posh och sedan blev tvungna att bli kvinnor igen. Hur de hanterade att först ha frihet och valmöjligheter men att de sedan togs ifrån dem igen. Den kvinnliga politikern Azeetas historia var riktigt hjärtskärande. Vilken stark kvinna!

En riktigt bra bok. Språket kändes lite konstigt eftersom den är skriven på engelska och sedan översatt till svenska.

2 thoughts on “De förklädda flickorna i Kabul

  1. […] De förklädda flickorna i Kabul – Jenny Nordberg  7/4  366s (bibliotek)  ♥ […]

  2. […] De förklädda flickorna i Kabul – Jenny Nordberg […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *