Årets bästa?

IMG_1346[1]

Det är 1870-tal, och Will Andrews, som studerar vid det prestigefyllda Harvard, hoppar av universitetet för att go west. Han längtar efter vidderna och den öppna himlen, att lära sig något som inte står i böcker. Han hamnar i det lilla samhället Butchers Crossing knappt mer än en gata med en saloon och några hus, mitt ute i ingenstans i Kansas. Där får han höra om de jättelika buffelhjordar som bara väntar på att skjutas av och föra med sig svindlande rikedomar när pälsarna sålts.
En expedition bildas, Will satsar allt han har och männen ger sig av för att kämpa mot ökenhetta och vinterköld, med hopp om att återvända i triumf. Ett hopp som sätts på svårare prov än de kunnat ana.

Jag såg den här boken på biblioteket och lånade hem den eftersom jag behövde en bok att läsa i badkaret (hos mina föräldrar. Tyvärr har jag inget eget badkar..).

Boken var så bra att vattnet hann bli riktigt kallt innan jag klev upp. Jag älskade språket och beskrivningarna. Det kändes verkligen som jag var där! På både gott och ont..

Det är fruktansvärt att läsa hur de bara skjuter ihjäl flera tusen bufflar för deras hudars skull och låter köttet ruttna. Eller beskrivningarna av hur de ”ställer” bufflarna genom att skjuta ledartjuren och får de andra att gå runt i cirklar medan de lugnt kan skjuta vidare. En besinningslös masslakt!

Men bok är så välskriven! Jag gav den fem stjärnor på Goodreads och den kommer med all säkerhet att finnas med på min årbästa-lista för 2016.

Författaren är John Williams och jag kommer absolut läsa fler böcker av honom.

Översättare: Eva Johansson

 

 

2 thoughts on “Årets bästa?

  1. […] Butchers Crossing – John Williams 14-15/1 331s (bibliotek) ♥ […]

  2. […] Butchers Crossing – John Williams 14-15/1 331s (bibliotek) ♥ […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *