Bättre sent än aldrig

IMG_3312[1]

Kommer att innehålla spoilers! Men det är väl bara jag som inte hade läst serien?

Jag har ju redan läst The Infernal Devices och älskat den serien. Jag har också haft The Mortal Instruments stående oläst ett bra tag. Men plötsligt händer det! Jag blev sugen på att läsa serien när Shadowhunters-serien satte igång på Netflix. Jag kunde ju inte kolla på serien om jag inte hade läst böckerna! Så jag satte igång med läsningen.

City of Bones är den första delen i serien.

Det är en vanlig söndagskväll och sommarlov. Clary Fray har fått med sig sin bästa vän Simon till klubben hon gillar, Pandemonium. Men det blir allt annat än en vanlig kväll, det blir början på Clarys nya liv.
Clary blir vittne till hur tre ungdomar med konstiga tatueringar och vapen (tjejen har en piska!) dödar en kille inne på klubben. Om det nu är en ”kille”. Han ser väldigt konstig ut på slutet och hans kropp försvinner utan minsta blodspår. Och det är uppenbart att det bara är Clary som kan se mördarna.
Det blir om möjligt ännu konstigare nästa dag då en av mördarna, Jace, dyker upp på samma fik som Clary och Simon. Och samma kväll försvinner Clarys mamma spårlöst

Clary får hjälp av Jac, Alec och Isabelle som är shadowhunters. Det visar sig ganska snart att Clarys mamma haft en del väldigt stora hemligheter för Clary.

Boken är riktigt underhållande och jag gillade verkligen Jaces onliners och hans vänskap med Alec.

City of Ashes är den andra delen i serien.

Clary Fray önskar att livet bara kunde återgå till det normala. Men vad är normalt när du är en demondräpande skuggjägare, vars mamma ligger medvetslös i en magipåverkad koma och du plötsligt kan se varulvar, vampyrer och älvor på gatorna?
Clary försöker dra sig undan från skuggvärlden för att kunna hänga mer med Simon (är han kanske mer än en vän?), men Jace tänker inte släppa henne så lätt. Och den enda chansen Clary har att hjälpa sin mamma är om hon söker upp Valentine, den ondskefulle skuggjägaren som mördat hennes morföräldrar – och dessutom är hennes pappa …

Det visade ju sig i slutet på förra boken att Clary och Jace är syskon. Hur ska de klara det här? Dessutom verkar det som om det blivit ödesdigna konsekvenser när Simon blev kidnappad av vampyrerna..
Dessutom finns deras galna pappa Valentine därute och han vill ta över hela världen och han tänker offra deras vänner för att göra det.

City of Glass är den tredje delen i serien. Serien innehåller ju  sex böcker men de tre första skulle kunna fungera som en avslutande trilogi.

Clary reser genom en portal till Idris, Glasstaden, som är huvudstaden för alla skuggjägare för att rädda sin mammas liv. Men man får inte resa genom portlen utan lov. Det är liksom mot lagen. Men Clary kan ju öpna egna portaler och kan skapa nya runor.

Men när hon väl kommer dit så vill Jace bara att hon ska åka hem igen och Simon har blivit inspärrad i fängelset. Något som Jace väljer att inte tala om för Clary. Det finns också en mystisk kille, Sebastian, som Clary dras till. Vem är han?

Valentine Morgenstern, Clary och Jace pappa har skapat en armé av demoner och tänker anfalla Idris. Skuggjägarna kan inte vinna striden ensam, men kanske om de får hjälp av andra Downworlders som vampyrerna, älvorna (faeries) och varulvarna. Men the Clave (de som bestämmer över alla skuggjägare) är inte speciellt sugna på att samarbeta med lägre stående  varelser…

Serien kunde ha slutat efter den tredje. Allt är ju uppklarat då. City of Glass är den bästa boken hittills i serien. Men jag tycker fortfarande att The Infernal Devices är mycket bättre. Visst är det spännande ibland med en hel del förvecklingar, men det är riktigt lätt att se igenom dem. Antagligen eftersom det här är e ungdomsserie och jag har läst en hel massa böcker förut. En lär sig liksom hur de här böckerna är uppbyggda.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *